Suusakuulsused varustasid sõudeässu

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Rajal (vasakul) ja Kaspar Taimsool on nüüd suusavarustus, mis lausa kohustab hästi sõitma.
Allar Rajal (vasakul) ja Kaspar Taimsool on nüüd suusavarustus, mis lausa kohustab hästi sõitma. Foto: Matti Killing

Andrus Veerpalu ja Jaak Mae kinkisid Eesti esisõudjatele Allar Rajale ja Kaspar Taimsoole paari oma suuski, Ilves-Extra Eesti suusakoondise Vancouveri olümpia sõiduriietuse.


Idee sõudjaid hea inventariga varustada tuli Eesti suusakoondise peatreenerilt Mati Alaverilt, kes pani tähele Raja ja Taimsoo plaani osaleda Tartu maratonil ja Vasaloppetil ning arvas, et üldiselt tublide suusatajatena teada-tuntud sõudjaid tuleks ja saaks klassikastiili ning suusamaratonide tulemuste parandamise juures aidata.



Otepää MK-etapi teisel päeval andiski Jaak Mae Allar Rajale ja Andrus Veerpalu Kaspar Taimsoole oma varudest paari klassika-Fischereid pihku. Lisaks muidugi ka sidemed-saapad ja kepid.



Veel said suusatajad selga olümpiavormid, Tartumaa ettevõte Respo Haagised andis Pärnu Kalevile sõudjate treeningvarustuse vedamise autokäru.



“Ma ei ole neid suuski veel jõudnud katsetada,” nentis eile Jõulumäe laagrit lõpetades asju pakkiv Allar Raja. “Aga Kaspar käis testis ja paistab, et kartus, nagu kergete suusatajate suusad meie all pehmeks osutuvad ja läbi vajuvad, ei vasta tõele. Eks ma järgmisel nädalal Itaalias hakkan nendega sõitma.”



Uusi suuski proovitakse koos Šmiguniga


Pühapäeval lendavad Raja, Taimsoo, Kaisa Pajusalu ja Vladimir Latin 7. veebruarini harjutama Santa Catarinasse, kus annab oma Vancouveri-vormile viimase lihvi ka kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi.



Seni laagerdasid Raja ja Taimsoo Jõulumäel. Treeningplaanis oli kõvasti suusatada, elada alpitoas, aga ka sikutada ergomeetrit ja rassida jõusaalis.



“Esimesel nädalal suusatasime 280 kilomeetrit, ärasõiduks jõudis kilometraaž 400 alla,” rääkis Raja eile.



“Sõitsime vaid uisku, määrisime suuski peamiselt ise. Alpitoas elasime kaks nädalat, aga kui kõrgel täpselt, hästi ei tea, sest kompuuter jupsis. Igatahes mõjus, lõigutrenn sõudeergomeetril võttis kohe kraanid umbe, suusarajalgi tuli hingeldus ruttu peale,” lisas sõudja.



Ees on Tartu maraton ja Vasaloppet


Suusatreeningud Jõulumäel olid Rajal ja talle seni selles spordis veel alla jääval Taimsool kuni 40kilomeetrised. Metsa vahel kohtuvad nad ka rivaalide-kolleegidega.



“Jüri Jaanson ikka käib, alles mõni päev tagasi sõitsin temast mööda,” meenutas Raja. “Tõnu Endreksoni ja Andrei Jämsät olen ka Jõulumäel näinud.”



Püsiv külm Raja sõnul läbi korraliku suusariide ei tulnud, küll oli pakaseline õhk ohtlik sisse hingata, respiraatorita sõitnul võtnud kurgu veidi valusaks.



Laupäeval võisteldakse ergomeetritel


Tartu maratonil oli Raja mullu, oma teisel osalemisel (esimene jäi aastate taha, sest olid kas lumetud talved või seganuks maratoniks valmistumine sõudeergomeetrite MMi USAs Bostonis) 141. Vasaloppeti debüüdi tegi ta mullu, lõpetades 700. koha kandis.



Jõulumäe suusalaagri vahel ja vahetult enne Itaaliasse lendamist osalevad Raja ja Taimsoo laupäeval Tallinna spordihallis rahvusvahelisel ergomeetrisõudmisvõistlusel “Alfa”.



Võistlejaid on kuuest riigist kokku üle 400, meeste konkurentsis (registreerunuid 38) on kõik Eesti tipud peale seekord treenimisele keskenduva Jüri Jaansoni.



“Uut võistluse rekordit võib oodata naiste sõidus, sest Kaisa Pajusalu juba sõitis sel talvel parema aja kui mullune 3.13,7 “Alfat” võites,” arvas võistluse peakorraldaja Mihkel Klementsov.



Pajusalu käes on nii naiste, juunioride kui noorte “Alfa” võistluse rekord, meeste tippmark kuulub valgevenelasele Pavel Šurmeile.



Tihe tõotab tulla konkurents noormeeste A- ja B-klassis, kus poolesaja osaleja seas on eestlaste kõrval tulevikutähed Lätist, Leedust ja Venemaalt.



Kokku võisteldakse enam kui 20 nii individuaalses kui võistkondlikus klassis, harrastajaile on vabaklass, eraldi võistlus auhinnaga saada aastaks kasutada sõudeergomeeter, on koolidele.



“Alfa” võistlus algab 23. jaanuaril kell 11 eelsõitudega, finaalidega tehakse algust kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles