Loodusmaja remont tõi üllatusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana maja seina vahelt tuli välja puust topsik, milles olid väiksed kummirõngad koos saksakeelse õpetusega.
Vana maja seina vahelt tuli välja puust topsik, milles olid väiksed kummirõngad koos saksakeelse õpetusega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa lõunapiiri lähedal Lilli loodusmajas käib remont, mille valmimise järel on töötajate kasutada korralik köök ja tualettruumid.

«Tänu tingimuste paranemisele avarduvad ka loodusmaja tegutsemise võimalused,» rõõmustas mittetulundusühingu Lilli Looduskeskus esindaja Ly Laanemets 144 aasta vanuses hoones käivast ümberehitusest rääkides.

Ta toonitas, et kõige tähtsamad on loodusmajas sisuline töö ja meeskond. Mittetulundusühingu eesmärk on projektide abil anda loodusharidust nii oma piirkonna lastele kui kaugemalt tulijatele, et kasvatada inimesi, kes suhtuvad ümbritsevasse keskkonda sõbralikult ja alalhoidvalt.

«Loodusmajas tegutsevad inimesed väsivad, kui nende käsutuses ei ole rahuldavaid töötingimusi,» selgitas Laanemets. «Kui suvel kahepäevaseid looduslaagreid korraldasime, tundsid osalejad suurt puudust korralikest söögitegemise ja pesemise võimalustest.»

Praegune remont osutus võimalikuks tänu sellele, et mittetulundusühingu projekt «Lilli loodusmaja olmeruumide renoveerimine» sai Mulgimaa arenduskoja kaudu põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti LEADER-programmist toetust.

Projekti kogumaksumus on 240 480 krooni ning euroliit katab sellest 216 430 krooni.

Ly Laanemets selgitas, et LEADER-programmi puhul võib projekti omaosalus olla ka muu kui raha ning selleks sobis renoveerimisele eelnenud lammutamine, mille tegid taotlejad oma kuludega.

Nii korraldatigi oktoobri lõpul Lillis kaks talgupäeva, millel lõid kaasa kohalikud inimesed ja loodusmaja sõbrad kaugemalt.

Ly Laanemetsa sõnul sai lammutajatele osaks mitu üllatust. Kolikambri seina tagant tuli välja ruum, millest keegi ei teadnud, ning krohvikihi alt koorus välja mitu soemüüri, mis andsid tunnistust sellest, et kunagi oli maja renoveeritavas osas toekas leivaahi või muu suur küttekeha.

Tööde käigus tuli seina vahelt välja paar huvitavat eset, mis on praegu hoiul loodusmaja muuseumitoas.

Päevavalgust nägid taas väike vana pastel ning roostetanud vibusaag. Leidmisrõõmu pakkus ka üks saksakeelne kommikarbi ümbris ning puust topsik, mille sisu näis esialgu veidi mõistatuslik.

«Karbi sees olid väiksed rõngad, mille ümber oli lagunenud kumm. Juures oli saksakeelne õpetus märkega, et see on daamide sõber. Ilmselt kuuluvad need mõisaajast pärit asjakesed intiimelu juurde,» muigas Ly Laanemets ja avaldas kahetsust, et paberitel pole kirjas ühtegi aastaarvu.

Mõisaajast võivad need leiud pärineda küll, sest Lilli loodusmaja hoone on ehitatud 1865. aastal Polli mõisa metsahärra eluhooneks. Ka 1920. ja 1930. aastail oli see metsaülema elumaja, mille tagumises ruumis asus ametimehe vastuvõturuum.

Nõukogude ajal töötas vanas palkhoones Polli metskonna kontor. See tegutses seal 1997. aastani. Pärast seda oli majas mitu üürnikku, kuid alates 2004. aastast on see Lilli looduskeskuse valduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles