Sotsiaalministeerium: vaktsiin on ohutu

, sotsiaalministeeriumi tervise ala asekantsler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivi Normet.
Ivi Normet. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalministeerium ei jaga doktor Jaan Suurküla seisukohta ning peab pandeemilise gripi vastu vaktsineerimist oluliseks. Samuti puudub sotsiaalministeeriumil ametlik informatsioon selle kohta, kas ja milliseid otsuseid on Saksamaa sõjavägi seoses pandeemilise gripi vastu vaktsineerimisega langetanud.


Ravimite, sealhulgas vaktsiinide efektiivsust ja ohutust hindavad üksnes pädevad asutused: Euroopa Liidus Euroopa ravimiamet (EMEA) ja liikmesriikide ravimiametid.



Eestis kasutatakse pandeemilise gripi vaktsiine Celvapan ja Pandemrix.



Vaktsiinide kvalitatiivne ja kvantitatiivne koostis on kirjas nende pakendi infolehel, mis eestikeelsena on kättesaadav ravimiameti kodulehel http://www.ravimiamet.ee/18215.



Pandeemilise gripi vaktsiin Celvapan ei sisalda skvaleeni ega elavhõbedaühendeid. Vaktsiini Pandemrix ühes doosis (0,5 milliliitrit) on viis mikrogrammi elavhõbedaühendit tiomersaal ja vaktsiini koostises olev adjuvant sisaldab skvaleeni 10,69 milligrammi. Nimetatud kontsentratsioonis on need ühendid inimorganismile ohutud ning seda on kliiniliste uuringutega tõestatud.



Mõlema vaktsiini efektiivsust ja ohutust on hinnanud Euroopa ravimiamet ja mõlema müügiloa on EMEA ettepanekul andnud Euroopa Komisjon. Ravimite ohutuse pidev seire jätkub pärast müügiloa andmist ravimite kasutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles