President väärtustab oma alal tegijaid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Wendre omanik Peter-Kalev Hunt pälvib riigi majanduse edendamise eest Valgetähe IV klassi teenetemärgi.
AS Wendre omanik Peter-Kalev Hunt pälvib riigi majanduse edendamise eest Valgetähe IV klassi teenetemärgi. Foto: Ants Liigus

Ettevõtluse edendaja Peter-Kalev Hunt, vereandja Rein Tõnismäe ja sõjaliste teenetega vabadusvõitleja Evald Leppmets on nende 97 hulgas, keda president Toomas Hendrik Ilves tunnustab Eesti Vabariigi 92. aastapäeval riiklike autasudega.


Täna kirjutas president Ilves alla sellekohasele otsusele, öeldes, et Eesti tänab ja tunnustab inimesi, kes on teinud väga palju, et meie riik oleks nii sisemiselt kui  väliselt turvaline. Et Eesti teadus, kultuur ja majandus oleksid tuntud rahvusvaheliselt, et Eesti oleks edukas ja samal ajal hooliks oma inimestest.

Riigi majanduse edendamise eest pälvib Valgetähe IV klassi teenetemärgi AS Wendre omanik Peter-Kalev Hunt, kes on Pärnu linna vapimärgi tänavune kavaler, “Pärnu aasta mees 2005” ja juhib ettevõtet, mis mullu tunnistati Pärnumaa suurimaks tööandjaks.

“Olen ärikohtumisel Rootsis, siin on jube lumesadu,” mainis Hunt täna mobiilile vastates. “Mingil määral, kaugemas perspektiivis, puudutab see kohtumine meie ettevõtmisi Pärnus, minuga on Wendre tegevdirektor Vahur Roosaar.”

Riikliku tunnustuse saamisest kuuldes ütles Hunt, et see on talle suur au. “Aga see on suur au ka meie töötajatele Eestis ja juhtkonnale, innustab looma töökohti,” jagas Pärnumaal ligi 700 inimesele tööd andva suurettevõtte juht häid sõnu teistelegi.

Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgi annetab president Pärnu vereandjale Rein Tõnismäele, kes ehitajana töötades hakkas doonoriks 1974. aastal ning on loovutanud verd 111 korral.

“Olen ise arstiabi vajanud ja tean, kui tähtis on teisi aidata, mind on öösel ka välja kutsutud, kui kellelegi on vaja olnud vereülekannet teha,” rääkis Tõnismäe ja oli siiralt üllatunud oma riikliku teenetemärgi vääriliseks arvamise üle.

Kotkaristi kuldristiga tänab ja tunnustab riik sõjaliste teenetega vabadusvõitlejat, Pärnu elanikku Evald Leppmetsa, kes on Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse juhatuse liige ning kirjutanud eestlaste ja enda saatusest tõsieluraamatu “Reis kurjuse maale”.

“See on kõrge tunnustus ja suur au mulle, aga need ajad, kui meie võitlesime Eesti eest, on kaugel möödas,” kostis Leppmets presidendi otsusest kuuldes.

President Ilves annab teenetemärgid üle 23. veebruaril.


Riikliku autasu pälvinud pärnumaalased:

*Valgetähe IV klassi teenetemärk: Peter-Kalev Hunt, ettevõtluse edendaja.

*Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärk: Rein Tõnismäe, vereandja.

*Kotkaristi kuldrist: Evald Leppmets, sõjaliste teenetega vabadusvõitleja.

Andmed: presidendi kantselei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles