Juba 211. kord ekraanil

, kinohuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Sherlock Holmes".
„Sherlock Holmes". Foto: promo
„Sherlock Holmes"

Osades Robert Downey Jr., Jude Law, Mark Strong, Rachel MacAdams.


Lavastanud Guy Ritchie.


2 tundi ja 8 minutit.


Hinnang: hea.


Šotimaalt pärit tunnustatud kirjamehe söör Athtur Conan Doyle'i loodud legendaarne Sherlock Holmes astus esimest korda lugejate ette 1887. aasta detsembris ja saavutas lühikese aja jooksul uskumatult suure populaarsuse.

Edust kannustatuna, kirjutas Doyle oma elu jooksul kokku neli täispikka romaani ja viiskümmend kuus lühijuttu, mille peategelased olid kuulus Londoni eradetektiiv ja tema truu kaaslane doktor Watson, kuid see oli alles algus.

Kinolinale ilmus Sherlock Holmes juba 1900. aastal.

Esimene ekraanikatsetus ei pälvinud küll erilist tähelepanu, kuid ometi järgnesid sellele uued ning nüüdseks on võitmatut detektiivi tema üle sajandi kestnud karjääri jooksul kehastanud seitsekümmend viis näitlejat kahesaja üheteistkümnes filmis. Rekord, mis on äramärkimist leidnud isegi „Guinnessi rekordite raamatus".

Inglise lavastaja Guy Ritchie „Sherlock Holmesi" Robert Downey Jr-iga peaosas venitab selle nimekirja jällegi natuke pikemaks ning üritab vanale asjale elu sisse puhuda, mis suures plaanis kenasti õnnestub.

Paljudele eestlastele assotsieerub Sherlock Holmes venelaste vändatud suurepärase samanimelise telesarjaga, mida on kiidetud nii detailitäpsuse kui ajastutruuduse poolest. Ka uues linateoses on tähelepanu pööratud visuaalsele küljele, tabades üsna täpselt 19. sajandi keskpaiga Londoni atmosfääri, kuid sellega sarnasused piirduvad.

Ritchie „Sherlock Holemes" on täiesti teist tüüpi linateos, mis suuresti eirab aastate jooksul välja kujunenud traditsioone ja laseb tuntud tegelasel hoopis uues valguses paista.

Holmes on küll endiselt Holmes: geniaalne, tähelepanelik ja enamasti üsna eksimatu, kuid see pole põhiline.

Kesksel kohal on peategelaste omavaheline suhtlus, mis on dünaamiline ja kineetiline ning annab juba ammu välja kujunenud reeglitega žanrile uut hingamist.

Loomulikult on selles oma roll mängida oskuslikult valitud näitlejatel. Robert Downey Jr. moraalselt ambivalentse eradetektiivina ja Jude Law tema truu saatjana mõjuvad kui rusikad silmaauku ning teevad legendaarsetest tegelaskujudest jälle elusad inimesed.

Lisaks veel värvikad kõrvalosatäitjad ja süžee keskpärasus ei häiri enam kedagi.

Kindlasti on viimasel „Sherlock Holmesil" üksjagu puudusi, mis esmapilgul võib-olla kohe silma ei hakanud, kuid kindlasti ei suuda need rikkuda valdavalt positiivset üldmuljet. Tuleb tunnistada, et kuulus detektiiv on jälle tagasi ega kavatse ilmselt nii pea lahkuda, sest töö järgmise osa kallal juba käib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles