Esmaspäevast algab elektrooniline tulude deklareerimine

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulude deklareerimine.
Tulude deklareerimine. Foto: Liis Treimann / Postimees

Alates esmaspäevast, 15. veebruarist saab maksu- ja tolliametile tuludeklaratsioone esitada elektroonselt e-maksuametis/e-tollis, samast ajast väljastavad MTA teeninduskohad eeltäidetud andmetega tuludeklaratsioonide väljatrükke.

 
2009. aasta tuludeklaratsioonis saab kasutada täiendavat maksuvabastust kuni 17aastase lapse puhul alates teisest lapsest, aasta tagasi sai soodustust alates esimesest lapsest. MTA pakub soodustuse saajatele laste eeltäidetud andmeid, selgitas maksu- ja tolliameti meediasuhete peaspetsialist Annely Erm.
 
Deklareerimisel saab tänavu kasutada lühivarianti. Kui maksumaksjal ei ole MTA poolt eeltäidetud andmetele midagi lisada, saab deklaratsiooni kohe kinnitada.
 
Tänavu kantakse MTA poolt eeltäidetud deklaratsioonile esimest korda eelmiselt deklaratsioonilt võetud eluasemelaenu andmed. Samuti kuvatakse maksumaksjale eelseisev maamaksu kohustus ja antakse võimalus jätta tagastatav tulumaks maamaksu katteks. Ülejäänud summa tagastatakse pärast maamaksu tasumise tähtaega.
 
Äriregistrisse kantud või MTAs registreeritud FIE tegevusala eeltäidetakse. Kui eeltäidetud andmed deklaratsioonil puuduvad, saab FIE teha valiku vastavalt tegevusalade klassifikaatorile.
 
Abikaasade ühisdeklaratsiooni korral on võimalik tutvuda nii enda kui abikaasa maksunõuete või muude kohustustega.

Et oodata on palju ühisdeklaratsioone, juhib maksuhaldur tähelepanu, et ühise tuludeklaratsiooni esitamiseks või ühisdeklaratsiooni muutmiseks üksikdeklaratsiooniks on nõutav mõlema abikaasa nõusolek.
 
Esimest korda on võimalus kasutada peale eesti- ja venekeelse ingliskeelset deklaratsiooni vormi.
 
E-maksuametisse/e-tolli sisenemiseks soovitame kasutada ID-kaarti, mis on kõige turvalisem ja kiirem viis. E-maksuametist/e-tollist väljumiseks kasutage aga turvalisuse huvides kindlasti nuppu "välju".

Tuludeklaratsiooni esitamise viimane pave on 31. märts. Tulumaksu hakatakse tagastama e-maksuametis/e-tollis deklaratsiooni esitanud klientidele 26. veebruarist, paberdeklaratsiooni esitanud klientidele 20. aprillist.

Juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg on 1. juuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles