Maailmas tähistatakse Eesti Vabariigi 92. aastapäeva

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus Eesti Vabariigi 90. aastapäeva tähistamisest meie riigi sünnilinnas Pärnus.
Meenutus Eesti Vabariigi 90. aastapäeva tähistamisest meie riigi sünnilinnas Pärnus. Foto: Ants Liigus

Kõikjal maailmas, kus leidub eestlaste kogukondi, alustatakse Eesti Vabariigi 92. aastapäeva tähistamist. Esimeste hulgas peetakse pidu juba täna Ameerika Ühendriikides ja Kanadas. New Jerseys Lakewoodis austatakse vabadusvõitlejaid ning Torontos Kanadas korraldatakse aastapäeva puhul vastuvõtt ja pidu.


Suuremad pidustused toimuvad homme USAs Baltimore’is, Massachusettsis Bostonis, New Yorgi Long Islandil on aastapäeva koosolekud. Floridas, Clearwateris Kesk-Florida Eesti seltsis korraldatakse aastapäevaaktus ja ühislõuna. Connecticutis Rocky Hillis on aastapäevaüritus Marriotti hotellis.



Austraalias tähistatakse Eesti riigi sünnipäeva Perthis, Ühendkuningriigis Bradfordi Eesti Kodus.



Stockholmis tähistatakse aastapäeva Püha Peetri kirikus. Aastapäeva kõneleja on Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand, Rootsi poolt räägib emeriitprofessor ja president Toomas Hendrik Ilvese ajalookomisjoni liige Kristian Gerner.



Stockholmi Eesti majas korraldatakse õhtusöök tantsu ja loteriiga.



Göteborgis tähistatakse pidupäeva ülikooli aulas, kus kõne peab Eesti haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas. Õhtune pidu tuleb Old Fellow’s: supee, ühislaulud, tants ja üllatused. Esinevad Liisi Koikson oma bändiga, Göteborgi Eesti segakoor ja laululapsed.



Pühapäeval on aastapäevaaktus USAs Lakewoodis ja Boynton Beachil, jumalateenistus San Franciscos. Kanadas Montrealis korraldatakse aktus, Torontos aktus ja kontsert, aastapäeva tähistatakse Vancouveriski.



Rootsis Norrköpingis on Matteuse kirikus aastapäeva jumalateenistus, pärast seda koosviibimine Matteusgårdenis.



Lundi Eesti majas teeb ettekande kõrge euroametnik Brüsselist Matti Maasikas. Iseseisvuspäeva puhul korraldab Eesti saatkond Brüsselis traditsioonilise lahtiste uste päeva.



23. veebruaril on Toronto Eesti seltsi algkoolis Eesti Vabariigi aastapäeva aktus.



Iseseisvuspäeval, 24. veebruaril korraldatakse Austraalias Sydneys piknik “EV 92”. Stockholmi Eesti kool tähistab aastapäeva Soome kirikus ja seeniorid Seenioride Kodus. Mõistagi peab pidu arvukas eestlaskond Belgias Brüsselis.



Mare Haab Euroopa Parlamendi infobüroost teatas, et 26. veebruaril korraldab Luxembourgi Eesti selts Kirchbergis Jean Monnet’ hoone restoranis vägeva peo koos tantsurühmaga Känd ja Käbid, esinevad Eesti seltsi muusikastuudio laululapsedki.



27. veebruaril on USAs aktused Detroidis ja New Yorgis, Kanadas Hamiltonis aga kontsertaktus. Ühendkuningriigis on pidu Leicesteri Eesti majas. Rootsis Eskilstunas toimub aktus Eesti Kodus.



28. veebruaril on pidutsemiskord USAs Chicago ja Los Angelese ning Kanadas Ottawa eestlaste käes, samuti Ühendkuningriigis Nottinghamis. Rootsis Uppsalas on aastapäeva jumalateenistus ning koosviibimine aktusega koguduse ruumides. Kõneleb ülemaailmse Eesti kesknõukogu esindaja Eestis Aho Rebas. Samuti tehakse korjandus Kodu-Eesti kiriku heaks. Boråsis toimub aastapäeva tähistamine Caroli koguduse majas, kus on kaetud kohvilaudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles