Juhtkiri: Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Kaks aastat tagasi, kui Pärnus tähistati erilise pidulikkusega Eesti Vabariigi 90. aastapäeva, tegi Pärnu linnavolikogu aseesimees, Eesti sõjameeste mälestuskiriku Toris taastamise eestvedaja ja reservohvitser Jüri Kask Pärnu Postimehes avaliku ettepaneku asendada Pärnu linna pilkealuseks saanud tunnuslause ”Ela või ise” lausega ”Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn”, mis meie kodulinna rolli Eesti omariikluses iseloomustades võiks muutmatuna kestma jääda.


Pole vist mõtet lisada, et Keskerakonna, Reformierakonna ja Rahvaliidu võimuliit ei kostnud ettepaneku peale musta ega valget. Keskerakonnale pole Eesti omariiklus niikuinii suurt korda läinud (vaadake Edgar Savisaare käitumist selle päeva puhul) ja eks võimuliidukaaslasedki järginud Pärnus suurema venna eeskuju.



Asjata ei pühenda tänane Pärnu Postimees arvamusküljel nii palju ruumi Eesti Vabariigi väljakuulutamisele Pärnus 23. veebruaril 1918. Jürvetsoni trükikoja trükkalite tubli töö, maapäeva liikmete ja kohalike Eesti tegelaste ennastsalgavus võimaldasid sõjaoludele vastavalt levitada ”Manifesti kõigile Eestimaa rahvastele” isegi väljaspool Pärnut. Üheks põhjustest, miks iseseisvuspäeva tähistatakse 24. veebruaril, võib pidada Konstantin Pätsi väidetavat soovi, et see ei langeks kokku tema sünnipäevaga 23. veebruaril.



Pärnu Postimees ühineb täna taas Jüri Kase ettepanekuga vahetada välja linna tunnuslause. Saagu selleks ”Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn”! Ootame nii linnavalitsuse kui -volikogu reageeringut ettepanekule. Heisakem kodanikualgatuse korras juba täna Pärnus sinimustvalged rahvuslipud, et austada meie riigi sünni väljakuulutamist Pärnus 23. veebruaril 1918!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles