Mehed ei pääsenud jala Kihnust mandrile

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätee.
Jäätee. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Teisipäeva õhtul sattusid Manija saare lähedal hätta kaks meest, kelle plaan jala Kihnust mandrile jõuda nurjus.


Teisipäeval kell 17.45 teatati politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuuri merevalvekeskusele, et kaks meest on asunud jala Kihnust Munalaiu sadama suunas minema, aga jalgealune muutus 3-4 kilomeetrit enne Munalaiu sadamat nii pehmeks ja vesiseks, et edasi minna ei juletud ning paluti abi.



Meeste päästmiseks olid Pärnu kordoni poolt valmisolekus päästesõidukid, mille varustuses olid päästelaud, lumesaan ja päästepaat.



Munalaiu sadama andmetel olid sel hetkel jääolud normaalsed, lume paksus oli umbes 50 cm, pragusid ei olnud ja üleminekuks oli kasutusel kadakatega tähistatud jääteed.



Päästeaktsioon jõudis õnnelikult lõpule enne poolt kaheksat õhtul, kui mootorsaaniga jääle läinud toimkond mehed leidis ja Munalaiu sadamasse toimetas. Kui oli selge, et arstiabi nad ei vaja, viidi nad Pärnusse.  



Lääne prefektuuri Pärnu kordoni juht Erki Timusk ütles, et merejääl liikudes tuleb arvestada ilmastikuolusid, eeskätt nähtavust piiravaid tegureid, nagu sademed, udu ja öine pime aeg.



Timusk toonitas, et kindlasti tuleb hinnata enne teekonda oma füüsilisi võimeid. Merel tuleks liikuda ainult päevasel ajal ja hea nähtavuse korral, kasutades navigeerimisvahendeid ning riietuda soojalt ja ilmastikukindlalt.



„Kui enne teekonna algust ei olda kindlad, et jõutakse sihtkohta valgel ajal, tuleb retkest loobuda ja valida selleks sobivam aeg,“ lausus Timusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles