Koeraost tuleb põhjalikult läbi mõelda

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turult kutsika ostmine on suur loterii: võib saada terve ja tugeva krantsi aga ka arvukate tervise- ja iseloomuhädadega koera.
Turult kutsika ostmine on suur loterii: võib saada terve ja tugeva krantsi aga ka arvukate tervise- ja iseloomuhädadega koera. Foto: Urmas Luik

Peagi saabub kevadine kutsikahooaeg ja paljud kodud saavad juurde neljajalgse pereliikme. Enne uue sõbra kojutoomist on aga hilisemate probleemide vältimiseks tähtis põhjalikult järele mõelda.


Koerte koolitaja Marika Kivilo on kogenud, et enamasti tulevad koeraomanikud treeningule alles probleemide tekkides.



"Vajaliku infoni jõutakse alles siis, kui mingi hulk valekäike juba tehtud," tõdeb Kivilo. "Näiteks on võetud inimese isiksusega mittesobiv koeratõug või soovitakse koerasporti harrastada selleks sobimatu koeraga. Tihti on kutsikale selgeks õpetatud vale käitumine ja ümberõpe on alati tunduvalt raskem. Kutsika peremees võiks varakult teha mõne visiidi koolitusplatsile või konsultatsioonile, esmasel koeravõtul soovitatavalt isegi enne kutsika kojutoomist."



Koer nõuab tähelepanu


Kutsikavalikul tuleb eeskätt iseenda elurütmi kainelt hinnata. Kui elustiil on kiire ja tiheda töögraafikuga, tasuks kaaluda pigem kassivõtmist.



"Koeraga tuleb aktiivselt tegelda minimaalselt tund aega päevas, et ta elamist ei laostaks ja kogunenud energiat valesse kohta välja ei hakkaks elama," teab Kivilo. "Elu loomaga ei saa olema harmooniline, kui peremehel on kogu aeg hirmus kiire ja koeral üksi kodus hirmus igav. Pole just meeldiv leida õhtul naastes näritud majakraami või kuulata naabrite kaebusi päev otsa igavusest haukunud koera peale."



Eri tüüpi iseloomu ja elukorraldusega inimestele sobivad eri koeratõud ja kutsikad isegi samast pesakonnast. Malbel daamil, kes ei suuda küllaldase veenvusega keelata isegi toakoeral sussinärimist, pole midagi teha energilise ja jõulise teenistuskoeraga.



"Ei ole mõistlik võtta aktiivset ja tugevat koera, kui inimese elukorraldus või füüsiline vorm ei võimalda koerale pakkuda vajalikku tegevust," annab koolitaja nõu.



Samalaadse juhtumina kirjeldas Kivilo, kuidas soetati Saksa lambakoer kümneaastasele piigale. Koolitusele jõuti liialt hilja ja tüdruku isiksus ei olnud kuidagi koerast üle. Raskesse olukorda asetasid vanemad nii lapse kui koera, sest üldjuhul ei ole laps valmis olema tugevaloomulise koera juht. Sellises eas pole vajalik enesekindlus inimesel veel välja arenenud, aga koer tunnetab seda suurepäraselt.



Väga tähtis on valida õige koer, soovides edaspidi harrastada koerasporti. Tasub arvestada, et kelgukoer on aretatud ikka kelgu vedamiseks, chihuahua diivanikaunistuseks ja kuldne retriiver peresõbraks ning politseikoer Rexi tüüpi jookse-murra-kaitse-stiilis tegevusi pole neilt mõtet oodata. Samuti ei saavuta kuulekusvõistlusel erilist edu pesakonna kõige unisem ja tagasihoidlikum kutsikas.



"Võistluskoer peab esmajoones platsil olema ergas ja aktiivne: tema silm särab, ta on peremehega kontaktis ja ootab innukalt käsklusi," selgitab Kivilo. "Kodukoeralt sellist aktiivsust ei oodata, tema peaks olema pigem rahuliku ja tasakaaluka iseloomuga."



Sobiv koeratõug välja vaadatud, tuleb leida usaldusväärne kasvataja, kes ideaalis on kutsikasoovijale valikul abiks. Kuigi üks niiskesilmaline usaldav koerahakatis veab loomasõbral nunnumeetri põhja, peaks pesakonna omanik vajadusel suutma potentsiaalsele ostjale eitavalt vastata, kui ta näeb, et see koeratõug ja kutsikas loomasoovija vajadustega kuidagi ei klapi. Teab ju kogemustega koeraomanik kõige rohkem loomaga ettetulevatest probleemidest.



Eesti naaberriikides Saksa lambakoerte aretus- ja koolitusmaailmaga tutvunud Kivilo peab kenneli ehk koerakasvanduse valikut väga tähtsaks. Korralikus kennelis on enamik pesakonna kutsikaid broneeritud juba enne sündi, kasvataja uurib kutsikavõtja tausta ja esitab küsimusi looma tulevase kodu kohta.



Kutsika vanemate kohta on heal kasvatajal ette näidata aretuseeskirjas nõutud terviseuuringu tulemused ja lisaks ka omaalgatuslikud uuringud seonduvalt tõus teadaolevate muredega. Kenneli kodulehel on aus info eelmiste pesakondade kohta, kutsikatele on tehtud iseloomu testid ja nende koolituseks vajalikke omadusi on juba veidi arendatud.



"Kutsikaomanik saab kaasa mahuka pataka pabereid, mis sisaldavad esmaseid õpetusi nii igapäevaelu, tervise kui koolituse teemal," kiidab Kivilo põhjanaabrite koerakasvatajaid. "Korralikus kennelis ei tee kasvataja pelgalt müügitööd ja pesakondi on aastas vaid üks-kaks, et jõuaks korralikult tegelda paarituse eeltöö, kutsikate ettevalmistuse ja uute kutsikaomanike toetamisega."



Kutsikas uues kodus


Kutsikale tuleks uude koju jõudes kohe teha selgeks reeglid, mille täitmist soovitakse näha täiskasvanud koera puhul. Tähtsaim on kinnitada soositud käitumismalle ja keelata sobimatuid.



Vastasel korral jõutakse koolitusplatsile alles siis, kui koer on peremehel üle pea kasvanud.



Koolitaja kirjeldab, kuidas koeraomanike levinud mure on koera pealehüppamine. "Ei saa koeralt hetkega tahta, et ta ei hüppaks inimeste najale, kui kutsikast saadik on seda soositud," selgitab treener. "Loomulikult on süllehüppav kutsikas nunnu, aga suur porine täiskasvanud koer enam mitte. Seega on kutsikale algusest saadik vaja õpetada, et elu käib, neli käppa maas."



Põhilised suhtlemisvahendid koeraga peaksid olema keeld ja kiitus. Mõlema õige kasutus peaks peegelduma kohe koera käitumisest. Kui omanik korrutab eitohi-sid tulemust saamata, on info järelikult koerale arusaamatu.



Paljud koerapidajad loevad innukalt raamatuid ja otsivad teadmisi foorumitest, paraku on loomad Kivilo kogemuse põhjal väga erinevad. Omanikudki suudavad infot väga erinevalt tõlgendada ja plaane teostada. Internetiinfo ei pruugi olla alati usaldusväärne ja oma koerale sobivate lahenduste leidmiseks on mõistlik vestelda koertekoolitajaga.



Üks vastsele koeraomanikule tähtsamaid teemasid on mäng koeraga, mille kaudu luuakse koeraga väga palju suhte- ja suhtumismalle. "Kutsikaga õigesti mängimine on märksa tähtsam kui tema võimalikult kähku istuma õpetamine," kinnitab Kivilo.



"Paljud raamatud soovitavad kutsikaga mängides mitte lubada tal asju tirida ega peremeest võita. Samal ajal on tulevaste sportkoerte puhul oluline mängides õhutada just jahiinstinkti ning kutsikale palli suhutoppimine ei lase vajalikul aktiivsusel areneda."



Koerad kooli


Mõistlik on kutsikaga suhtlemisel probleemide ennetamisele kulutada päev, kuna hiljem võtab nende silumine kuid. Sellepärast võiks iga koer kas või pisutki koolitust saada, et edaspidi elu kergem oleks. Kivilo korraldab neli korda aastas teooriakoolitust algajatele koeraomanikele ja neile, kel alles plaanis koer võtta. Enam levinud probleeme ja küsimusi käsitletakse veebilehel www.koerakool.ee.



Koera treenimine sõltub sellest, mida soovitakse saavutada. Kõrgete eesmärkide ja võistlemissoovi korral võib end Youtube'i abiga viia kurssi maailmatasemel sooritustega (vastava ala maailmameistrivõistlused), et silme ees oleks tulemus, milleni tahetakse jõuda.



Järgmiseks tuleb valida võtted, mille tulemusena hakkaks koer soovitult käituma. Kui treeningvõtte tulemusena hakkab vormuma pilt, mis eesmärgiks võetud, on suund õige, vastasel korral tuleks mõelda, milles viga.



"Koerakoolitus pole matemaatiline võrrand, kus a+b on alati c," kinnitab Kivilo. "Sama treenimisvõte ei toimi kõigile koertele üheselt. Mulle meeldib väga ühe Soome koolitaja öeldud lause "Kõik me teeme vigu, aga tähtis on see, kas osatakse kohe koera lugeda ja viga parandada. Koolitaja tehniliste teadmistega niisama oluline on oskus koera harjutuse käigus tunnetada. See koolitaja omadus on meil kahjuks harva esinev."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles