Lugeja kiri: Tooted? Tooted!

, insener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

President Toomas Hendrik Ilvese iseseisvuspäeva kõne sisuks oli: “Peame mõtlema sellele, mida ise saame teha. Paremat aega selleks pole kui just täna ja just praegu. Me peame lahendusi otsima kõikide võimalike ideede seest ja tabude tagant. Me peame pingutama, et tööpuuduse majanduslikud ja eriti sotsiaalsed tagajärjed ei jätaks ühiskonna kudedesse paranematuid haavu.”


Mida saaks Pärnus tööpuuduse leevendamiseks edasilükkamatult teha?



On ilmunud üsna suur hulk artikleid Pärnu Postimehes, kus on esinenud Toomas Kuuda, Jüri Tamm, Veljo Kalep, Margit Kõrts ja paljud teised. Kõik nad on avaldanud oma mõtteid selle kohta, kuidas suurendada tööhõivet.



Kuid ettepanekutele ei ole näha mingit reaktsiooni nendelt, kellele need on suunatud. Ma mõtlen linnavalitsust ja tema arenguosakonda.



Pärnut valitsevate poliitikute koostöölepingu punktis 3.7 seisab: “Toetame inseneripotentsiaali koondamist ja kasutamist linna tootmissektori taastamiseks, aitame kaasa inseneride nõukoja loomisele ja tegevusele.”



Sellest suurepärasest linna arengule kaasa aitavast organisatsioonist peaks palju abi olema, kuid siiani ei ole tast kuulda kippu ega kõppu.



Nii Tallinnas, Tartus kui Narvas on loodud teaduskeskused, mille ülesanne on leida teadlaste välja töötatud lahendustele konkreetsed tootmisettevõtted. Samuti bürood või konstruktorid kitsaskohtade projektlahendamiseks. Need on ellu kutsutud just linnavalitsuses selle kindla ülesandega ametnike poolt.



Ma ei arvagi, et Pärnus on nii suur teaduspotentsiaal kui Tallinnas ja Tartus, aga siin võiks olla teabekeskus.



Tuleb pidada tihedat sidet Tallinna tehnikaülikooli ja muude teaduskeskustega. Samuti peaks arvele võtma kõik Pärnus ja maakonnas töötavad loomingulised spetsialistid ja need inimesed, kes omavad leiutiste autoritunnistusi ja patente, ning süstematiseerima ettevõtete ja alustavate ettevõtjate soovid kitsaskohtade lahendamiseks. Siis saab algatusi efektiivselt ja mitmekülgselt toetada.



Muidugi tuleb iga päev kokku puutuda rahastamisega. Eriti tuleks tähelepanu pöörata uudsetele lahendustele, mida patenteerida. Patent kindlustab konkurentsivõime.



Püüdsin leida Pärnu linna arenguosakonnast vastavat inimest, kelle töökohustused ja kompetents hõlmaksid tootmistegevuse intensiivistamist, aga ei leidnud mingeid andmeid.



Ju siis ei ole linna areng kellegi otsene töökohustus. Aga peaks olema, Tallinna ja Tartu eeskujul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles