Kommentaar: Muutunud maailmas on oluline lähedal toimuv

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Ameerika Ühendriikide kannapööre Süüria kodusõjas ja suhetes Iraaniga, mis selgelt langes kokku Venemaa pikaajaliste taotlustega, on suure osa USA välispoliitika kummardajaid närvi ajanud, sest Vladimir Putin nagu võidaks ja Barack Obama kaotaks. Tegelikkuses puudus Obamal valik, sest tema eelkäija George W. Bush oli USA välispoliitika ette kaotatud sõdade ja väheviljakate vastandumiste teele sättinud ning sealt tuli ära pöörata.

George W. Bushi ainuke nutikas välispoliitiline otsus oli uue otsustuskogu, G20 loomine 2008. aastal ehk Hiina, India ja teiste suurvõimude kaasamine maailma poliitika tegemisse. Tuletan meelde, et G20-le eelnes 1975 loodud G7 (USA, Jaapan, Saksamaa, Inglismaa, Prantsusmaa, Kanada, Itaalia), millega pärast külma sõja lõppu liitus 1993–1998 Venemaa ja tekkis G8. Mõistagi oli see edasiminek, ent ka Euroopa Liidu juhtkonna kaasalöömine G8 tippkohtumistel jättis ikkagi pool maailmast otsustamistest kõrvale.

Sestap tähendab Hiina, India, Brasiilia, Mehhiko jt kaasamine nüüd kardinaalseid muutusi, sest senised domineerijad peavad oma positsioone loovutama ja just see praegu toimubki. Obama valitsuse poliitika kohandub uue reaalsusega: USA ei ole enam ainuotsustaja, USA peab tegema otsuseid koos teistega, seejuures täna ühe ja homme teise partneriga ning sedasorti ootamatud valikud ja kooslused võivad tõesti ühtedele meeldida ja teistele mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles