Itaalia keeleõpetaja kiidab maakooli olusid

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaaliast Genovast Väätsa põhikooli inglise keele praktikandiks tulnud Alessandro Gavinole maakoolis meeldib, sest siin on lastes lihtne huvi äratada.
Itaaliast Genovast Väätsa põhikooli inglise keele praktikandiks tulnud Alessandro Gavinole maakoolis meeldib, sest siin on lastes lihtne huvi äratada. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Juba poolteist kuud kuni kevadeni välja hoiab Väätsa põhikooli lapsi elevil inglise keele praktikant Itaaliast, kes kiidab maakooli laste ärksust, samas kummastab teda eestlaste jahe suhtlusviis.

Teisipäeval on viimane inglise keele tund Alessandro Gavinol (30) kuuendas klassis koos õpetaja Anneli Tumanskiga.
Tunni paneb Alessandro käima hooga. «Järgmine harjutus on imelihtne!» teatab ta. Käsil on liht- ja täismineviku kasutus.

Laste nimed on Alessandrol selged: Marilill, Morten, Kaarel, Mati, Kaimo, Egon, Kati, Maris... «Good! Tubli! Bravo!» kiidab ta läbisegi igat õige vastuse andjat.
(Õpetaja Anneli lisab hiljem, et algul oli tal eesti nimesid hääldada raske ja harjumatu, näiteks Airi, Kaidi, Kadri puhul tahtis kõik A-d O-deks hääldada.)

Koolitee algas
nunnade hoole all

Töövihiku kõrval mitmekesistab Alessandro tundi interneti võimalustega: teeb lastega koos harjutust lihtmineviku kohta, kinnistab sõnavara ja ärgitab tähelepanu animafilmiga.

Nüüd jääb Alessandrol tunnike aega lobiseda, enne kui itaalia keele huvilised õpilased ja õpetajad tema ümber kogunevad.
Alessandro on pärit Põhja-Itaalia iidsest sadama-, mägede, paleede ja maadeavastaja Christoph Kolumbuse linnast Genovast.
Kuuendast kümnenda eluaastani on ta õppinud katolikus koolis rangete nunnade käe all, seejärel keskastme- ja lõpuks riiklikus koolis.
Siena ülikoolist on Alessandrol magistrikraad, et ta võib mujal riikides itaalia keelt õpetada, samuti on tal põhikooliklasside inglise ja hispaania keele õpetaja diplom.

Eestis ja Väätsa koolis on Alessandro Comeniuse programmi vahendusel ja rahastusel. Tema kirjutas oma maa büroole taotluse, et soovib minna praktikandiks kas Iirimaale, Eestisse, Inglismaale või Hispaaniasse.

VÄÄTSA KOOLI ITAALIA NÄDAL
Teisipäev – Alessandro õpetab õpilastele itaalia mänge, kõik riietuvad Itaalia lipu värvidesse.
Kolmapäev – Alessandro mängib lastega oma lemmikmängu jalgpalli, kell 18 ümberkaudsetele elanikele mõeldud Itaalia õhtul tutvustab ta oma kodumaad.
Neljapäev – itaalia toidu päev, Alessandro valmistab kooliperele pasta alla carbonara’t.
Reede – Alessandro külastab koos IX ja VIII klassi ringi tüdrukutega Itaalia saatkonda, Tallinna lennujaama ja lennuliiklusteenindust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles