Reisikindlustus aitab ootamatusi taluda

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Reisiplaane tehes tasub varuda aega kindlustusfirmadega suhtlemiseks. Kindlustuseta reisimine võib kalliks maksma minna, kuid kindlustusselts vastutab ainult selle eest, mis lepingus kirjas.


Ergo kindlustuse isikukahjude osakonna juhataja Caterina Lepvaltsi andmetel juhtub reisidel kõige enam õnnetusi märtsis ja juulis. Märtsis on kevadine koolivaheaeg, juuli aga on eestlaste lemmikpuhkusekuu.



Lõunamaistel puhkusereisidel on kõige sagedasemad kindlustusjuhtumid harjumatust toidust, pesemata puuviljadest (gastroenteriit ja toidumürgitus) ja temperatuuride vahest (näiteks konditsioneeritud õhu tõttu tekkivast laste kõrvapõletikust) tingitud haigestumised. Harvem tuleb ette motorolleriõnnetusi Tais ja meresiilidele astumisi Egiptuses.



Loomulikult ei möödu ükski talv suusaõnnetusteta. Enamasti juhtuvad need Austrias, Soomes ja Rootsis ning lõpevad tihti luumurdude ja eritranspordiga. Neid kulutusi Eesti haigekassa ei kata, ainuüksi mäepäästehelikopteri lähimasse haiglasse sõit võib maksta 1000 eurot.



Prantslased saatsid 30 000kroonise arve


Kindlustuslepingut sõlmides tuleb hoolega uurida, mille vastu end kindlustatakse. Lepvalts tõi näite, kuidas tsiviilvastutuskindlustuse lepingust väljajätmine läks suusatajale maksma üle 30 000 krooni.



Igal talvel koos sõpradega Austrias suusareisil käival Matil (nimi muudetud, T. R.) oli kombeks koos reisiga kindlustus osta, sest kukkumisi tuleb suusamäel ikka ette.



Suusamäel tekkiski Matil väike intsident, kuid kannatajaks polnud ta ise, vaid teine suusataja, kellele Mati otsa sõitis. Kokkupõrke tagajärjel suusataja kukkus ja vigastas oma kätt.



Vahetati visiitkaarte. Juba ununenud vahejuhtum tuletas end uuesti meelde poole aasta pärast, kui postkasti potsatas Prantsusmaa kindlustusseltsi enam kui 30 000 krooni suurune arve. Nõude põhjuseks suusataja ravikulud. Paraku pidi Mati need ise tasuma, sest kindlustuslepingut sõlmides polnud ta valinud tsiviilvastutuskindlustust.



Majanduskriis on muutnud aktuaalseks reisitõrkekindlustuse, mis peaks kaitsma lendude ärajätmise, lennuaegade muutmise ja muu niisuguse eest.



Lepvaltsi andmeil moodustasid veel 2008. aastal põhilise osa reisitõrgetest perereiside ärajäämised (ühe pereliikme haigestumise tõttu jääb teistelgi reisile minemata), eelmisel aastal olid aga väga sagedased lennuaegade muutmisega seotud juhtumid.



Selliseid kahjujuhtumeid oli ainuüksi Ergo kindlustusel kuus ligi 30.



Kirjeldage täpselt oma reisi


Reisijate internetifoorumis www.trip.ee on lennuaegade muutmisest tekkinud probleemidest palju juttu ja üksteist hoiatatakse eri kindlustusseltside eest.



Kõige kompetentsemalt on sel teemal võtnud sõna kasutaja Ren, kelle sõnutsi võib mõne seltsi kindlustuskate alata alles hetkest, mil esimese lennuki rattad maast lahti saavad.



Ren soovitab saata paarile kindlustusseltsile elektronkirja sooviga saada reisitõrke katet alates kodunt väljumisest kuni Tallinna saabumiseni, kirjeldades täpselt oma reisi ja lisades võimalusel piletite koopiad.



“Siis peab selts ise selgitama, millal katet ei ole. Kui ei selgita ja väljastab poliisi, eraldi rõhutamata, et mingis osas tõrke katet ei ole, on võlaõigusseaduse paragrahv 436 kohaselt kate peal vastavalt avalduses küsitule,” õpetas ta.



Kui reisija on saatnud kindlustusseltsile avalduse, milles ta oma soove kirjeldab, ja selts väljastab poliisi, viitamata kaitse puudumisele mingis reisi etapis (näiteks erineva pileti peal oleva esimese lennu ärajäämine), peab kindlustusselts võlaõigusseaduse järgi tagama kindlustuskaitse vastavalt avalduses esitatule.



Kõige tähtsamad osad reisitõrkekindlustuses on esmalennule ja igale järgnevale lennule hilinemise kaitse (laev Helsingisse ei välju, odavlennufirma reis Londonisse hilineb), samuti juhtumid, kus üks lennufirmadest pärast piletite ostmist lennuaegade muutmisest või ärajäämisest teatab.



Kindlustusfirmade tingimused ja käitumine kahjunõude korral võivad väga erinevad olla.



Reisikindlustus tuleks kohe teha



Lepvalts kirjeldas Ergo kindlustuses eelmise aasta augustis aset leidnud juhtumit, kus sõbratarid broneerisid reisibüroos puhkusereisi Kanaari saartele, pannes reisi kokku kahe odavlennufirma abil marsruudil Riia-London ja London-Lanzarote. Mõlemad tasusid oma reisi eest 5000 krooni, kuid ainult üks neist ostis 250 krooni eest kohe reisikindlustuse, teine kavatses selle hiljem sõlmida.



Kaks kuud enne reisi algust saatis reisibüroo sõbrannadele info, et lennufirma on muutnud Londoni-Lanzarote lennu väljumisaega, ja soovitas osta uued Riia-Londoni piletid.



Kindlustatule maksis kindlustusselts need piletid ja lisaööbimiskulud kinni, teine naine pidi aga 6000 krooni oma taskust maksma.



Reisitõrkekindlustust võib vaja minna ka siis, kui reisija või tema lähikondlane ootamatult haigestub, tema kodune vara saab enne reisi algust või reisi ajal kahjustada, auto läheb katki, reisi eesmärgiks olev sündmus (koolitus, kontsert) jääb ära.



Enamiku kindlustusseltside reisitõrkekaitse hakkab kehtima 72 tundi pärast ostmist, Ergo kindlustusel samal päeval.



Trip.ee kasutajad soovitavad uurida kindlustusfirmade tausta. Kui Kagu-Aasiat laastas tsunami, ei kompenseerinud mitu firmat katkenud või ärajäänud reisi, viidates vääramatule jõule. Samuti toimiti eri viisil Pärnu üleujutuse puhul.



Euroopa ravikindlustuskaardi kehtivustingimused leiab haigekassa veebiküljelt www.haigekassa.ee, Euroopa Liidu lennureisijate õigusi tutvustab ELi tarbija nõustamiskeskuse koduleht www.consumer.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles