Sõudjad tulevad Pariisist medalitega

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu noored sõudjad võitsid Pariisis esimestel lahtistel Euroopa meistrivõistlustel ergomeetrisõudmises kaks kulda, ühe hõbeda ja kolm pronksi.

Kuni 16aastaste neidude seas tuli Euroopa meistriks Kaisa Pajusalu, niisama vanade noormeeste seas oli Kaspar Talisoo kolmas. Juunioridest võtsid pärnakad koguni kolmikvõidu: esimene oli suvel pärissõudmise noorte MMil hõbeda saanud Alvar Räägel, teine Andrus Sabiin ja kolmas Artur Maier. Meeste eliitklassis oli Jaan Laos kolmas.

Sõudjate talvine tippvõistlus, kus eurooplaste kõrval lõid kaasa ameeriklased ja teiste kaugemate riikide sportlased, peeti Pariisi Pierre de Coubertini nimelises spordipalees. Erinevates võistlusklassides osales 20 riigi 1768 atleeti.

Eesti noori sõudjaid Pariisis juhendanud Matti Killing ütles telefonitsi, et hea esinemine ei olnud suur üllatus.

“Mulluseid ergomeetrisõudmise noorte MMi tulemusi meie sportlaste kodus saavutatuga võrreldes leidsime, et kolm meie sõudjat mahtunuks kuue parema sekka,” rääkis Killing. “Kaisa Pajusalu 19sekundiline võit hõbedatüdruku üle oli Pariisis mäekõrgune. Kaisa on teadagi tubli, kodus võidab ta kõiki A-klassi tüdrukuid ja teeb B-klassi poistelegi ära.”

Talisoo pronks, mis võinuks olla ka kuld, oli siiski väike üllatus. Pärnu noormees ja tema treenerid ei teadnud, et korraldajad prantslased ei luba noortel minna tempos üle 30 tõmbe minutis. Kui kiirelt alustanud Talisoole käsi õlale pandi ja võõras keeles tempot alandada paluti, ei saanud sportlane sellest aru ja kaotas segaduses olles aega. Nii jäi tal hõbedast kaks ja kullast neli sekundit puudu.

“Südi esinemisega meeste seas üllatas Laos,” ütles Killing. “Kuld võideti küll superajaga 5.43, aga tema sõitis kiiremini Eesti olümpiakandidaatide normist 6.10 ja sai 6.06,2ga pronksi. Jaan ütles, et kuulis omade toetust, pani lõpus silmad kinni ja tõmbas, hambad ristis, jõu viimase piiri peal.”

Killing ütles, et ergomeetrisõudmist ei saa küll võrdsustada olümpiaala ehk vee peal sõudmisega, aga Pariisi võistlus näitab meie sõudmisnoorte tugevust ja see teeb talle kui noortekoondise peatreenerile heameelt.

“Omal ajal sõitsid kõik Inglismaa kuulsa neljapaadi mehed ehk Redgrave’i kaaslased ergomeetrit 5.44-5.46ga. Uusmeremaalane Rob Waddell püstitas maailmarekordi ergomeetril ja valitses tükk aega ka pärissõudmist,” tõmbas Killing kuiva ja märja sõudmise vahele paralleele.

Eesti sõudmiskoondise peatreener Jaan Tults ütles, et tal on noorte Pariisi-tulemuste üle väga hea meel.

“Noored võistlesid Pariisis suurepärases palees suure publiku ees. Nad olid seal edukad ja tunnevad ennast hästi. Leian, et see oli väga hea noori edasi sportima motiveeriv võistlus,” ütles Tults.

Ergomeeter on Tultsi arvates praegusel ajal, kui lund ei ole, vee peal käia enam hästi ei saa ja joosta on pimedas ning niiskes kliimas ebameeldiv, sõudjatele oluline treeninguvahend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles