Pootsi kool suleb uksed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõstamaa keskkool otsustas lõpetada uuest õppeaastast töö Pootsi koolimajas, sest laste puudusel jäi mullu avamata esimene klass ja tänavu on kooliteele asumas üks mudilane.

Tõstamaa keskkooli direktor Toomas Mitt ütles eile, et koostab just Pootsi algkooli kolmele õpetajatele teatist koolitöö lõpetamise kohta sealses majas ja teeb kahele neist tööpakkumise. Kolmas õpetaja on pensionieas.

Mitt lisas, et tema õlul lasub teinegi raske ülesanne: kooli sulgemist tuleb selgitada Pootsi piirkonna lastevanematelegi. “Kooli kadumine paikkonnast on väga valus teema, kuid mis teha, kui lapsi peale kasvamas ei ole,” rääkis ta.

Linnalapsed täidavad tühimiku

Pootsi 5klassilises algkoolis õpib 24 last, neist 14 piirkonnast ja kümme Pärnu linnast.

Õpetaja Hilja Mändla loendas, et järgmisel õppeaastal oleks oma piirkonna lapsi koolis kümme: esimeses klassis üks, teises ei ühtegi, kolmandas neli, neljandas kolm ja viiendas klassis kaks õpilast.

“Linnast väikesesse maakooli õppima suunatute tõttu on klassid küll suuremad, kuid meie vald nende pärast kooli käigus hoidma ju ikka ei pea,” tõdes Mändla. Seda enam, et Tõstamaa keskkooli mahuvad õppima linnalapsedki, kellele on elamiseks pakkuda kena õpilaskodu.

Mändla ütles, et õpetajana mõistab ta suurema kooli paremaid võimalusi ja vallakodanikuna vallajuhtide püüet edendada Pootsi kooli majandusrahaga Tõstamaa keskkooli, kuid kahju on tal paikkonnast, kus koolita kaob viimanegi elusäde. “Vallavanem küll kinnitas, et koolimaja saab külakeskuse päralt, kuid keskus kooli ikkagi ei asenda,” arvas Mändla.

Pea pool sajandit Pootsis lapsi õpetanud Õilme Vaarmaa möönis, et kool on läbi aegade olnud küla süda. “Mõisaajast peale on siin kool olnud, aastakümneid õppisid lapsed valitsejamajas, siis asus kool uhkete sammastega peamajja ja viimasel kümnendil jätkas kool taas riigirahaga uuendatud valitsejamajas,” rääkis ta.

Vaarmaa sõnutsi teeb vald õigesti, kui jätab maja rahvale külakeskmeks ega pea plaani seda müüa.

Klassidesse kolib raamatukogu

Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu kinnitas, et Pootsi koolimaja jääb külarahvale kooskäimiskohaks. Raamatukogu, mis praegu on surutud hoone alumise korruse ühte tuppa, saab oma käsutusse kogu ülakorruse, kuhu on võimalik sisustada lugemistuba ja arvutipunktki.

“Avalik internetipunkt jääb, sest arvutit pole kodus teab kui paljudel,” märkis Rõhu.

Koolisaali ja kööki annab vallavanema sõnutsi mitmeti kasutada, näiteks majutada seal suvel mõnd laagrit.

Rõhu lisas, et algkoolina võinuks kool jätkata, kuid väikekooli suurema kooli arvel üleval pidada pole tema arvates õige. “Raha rahaks, selle kannataksime veel välja,” ütles vallavanem. “Kuid märksa olulisem on, et väikekool ei kannata ju mingit koolivälist tegevust välja, sest mis ringi, ansamblit või tantsurühma sa mõne lapsega teed.”

Tõstamaa keskkooli nimekirjas on 276 õppurit, neist 24 õpib Pootsi koolimajas. Keskkooli ja Pärnu linna vahel sõlmitud lepingu alusel on Tõstamaal õppimas 13 ja Pootsis kümme Pärnu last.

Pootsist Tõstamaale kolivate linnalaste tarvis laiendab keskkool õpilaskodu nelja toa ehk kaheksa koha võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles