Kivivillal kasvav kurk jõuab turule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Osaühing Weiss Aiandi kurk, mis ammutab kasvuks vajaliku toidu kivivillapotist, jõuab Pärnu müügilauale mai alguspäevil.

Võiste aiandis sirguvad Poolas toodetud kivivillapottides ja Hollandi päritolu seemnest võrsunud kurgid Belgia ning Soome väetislahusel silmanähtavalt.

Üleni kilega kaetud põrandal kiletatud kõrgendile reastatud pottidesse tuleb toitelahus voolikut pidi täpselt doseerituna.

Aiandi omanikust tegevjuht Viljar Metsaoru ütles, et läks turbalt kivivillale üle, sest turba niiskust ei jõua kontrollida ja haigused kipuvad taimi nõrgestama. Pealegi saavad taimed villapinnast toitained märksa kergemini kätte kui turbamullast.

“Taimed saavad süüa ja juua täpselt oma kasvule vajalikus koguses, mis ökonoomsuse vaatevinklist on ju suurepärane,” rääkis Metsaoru. Toitelahuse doseerimisel hoiab Weissi nii Võiste kui Audru aiandis pilku peal firma agronoom.

Üks 500ruutmeetrine kasvuhoone mahutab 800 taime. Metsaoru märkis, et tootmine kivivillal ja kiletatud kasvuhoone tasub end ära siis, kui ruutmeetrilt saab vähemalt 25 kilo kurke.

Kurk kasvab Võistes kahes kasvumajas arvestusega, et juuni lõpul vahetab selle välja sügistomat, mis esimese saagi ananb oktoobris. “Suvetomat on selleks ajaks läbi ja ehk saab uudse saagi eest kõrgemat hinda,” uskus firmajuht.

Metsaoru sõnutsi on hind tootjale oluline, sest kasvuhoonete ehituseks ja renoveerimiseks on ta kopsaka laenu võtnud. Uuendused aga on vältimatud, kui tahta end maksma panna Euroopa Liiduski.

Võistes kasvab kivivillal kurk kahes ja tomat kolmes kasvumajas, roosimajandus jätkub turbamullapeenrail ning pottides. Metsaoru kinnitust mööda on kodumaine roos järjest enam hinda läinud, Weissi kirjaga roose näeb müügil aprilli algusest peale, suurim kogus lauailu saab nagu varasemail aastail lõikeküpseks emadepäevaks.

Võiste kümmekonnast kasvumajast on kaks täis ripp-potte, tuntud petuunia, fuksia, lobeelia kõrval peibutab ostjaid mitu kireva õievärviga uustulnukat.

Tootmisjuhist abikaasa kõrval müügitööd suunava Annely Metsaoru kinnitusel on amplitel ühteviisi hea minek nii Pärnu, Tartu kui Viljandi turul. Lille suurusest ja ilust sõltuvalt maksab ripp-poti täis silmarõõmu 120 krooni.

“Ripplilli müüsime mullu katseks, tänavu on neid märksa rohkem ja ma ei karda, et nad ostmata jäävad,” ütles müügijuht.

Pärnumaa suurim aiandusfirma kruvib kasvumajad nullkraadilt soojapügalale jaanuari lõpus, kümne tegevusaastaga on Weissi aiandi töökorraldajad jõudnud äratundmisele, et pimeda ega külmaga võidu joosta ei tasu.

Firma annab tööd paarikümnele inimesele, enamik neist töötab lühendatud tööpäevaga. “Töötajad on meil kogemustega ja huvitatud just sellest, et töö kõrvalt jääks aega kodu jaokski,” tõdes Viljar Metsaoru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles