Esimesed lõõritajad jõudsid pärale

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldnokk.
Kuldnokk. Foto: Henn Soodla

Tahkuranna vallas Võiste kandis on nähtud tänavu esimesi lõokesi ja kuldnokki, kellel kevadränduritena seljataga paari-kolme tuhande kilomeetrine teekond Lõuna-Euroopast oma pesitsuspaika.



“Siin-seal on rändureid nähtud, Pärnumaal veel vähe, aga Tartumaal ja Saaremaal Sõrves vaadeldi neid varem kui mina Võistes,” rääkis linnuvaatleja Aivo Klein, kes märkas põldlõokeste ülelendu 15. ja kuldnokka 14. märtsil.



Läinud aastal saabusid kevadekuulutajad tänavusega võrreldes nädalaid varem ning selleks ajaks olid kohal isegi kiivitajad.



“Esimestel saabujatel läheb elu raskeks, probleemiks on toidupuudus. Lõokesed otsivad lumevabu lappe, kogunevad teeservadesse. Kuldnokkadel on elu lihtsam, nemad otsivad kõhutäidet talvelindude toidulaualtki,” rääkis Klein.



Sulissõprade elu tundjana mainis Klein, et loodusel on oma osa rände õhutajana, sest kui päevad pikenevad, hakkavad lindudel hormoonid tööle ja tulekuga on seda kiirem, mida soojemaks ilmad lähevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles