Kolledži õppejõud võitleb printsesside vastu

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Härrasmehena on Tartu ülikooli Pärnu kolledži lektor Valter Parve valmis naiste moraalse puhtuse eest seisma, kui naisõiguslased seda ise ei tee.
Härrasmehena on Tartu ülikooli Pärnu kolledži lektor Valter Parve valmis naiste moraalse puhtuse eest seisma, kui naisõiguslased seda ise ei tee. Foto: Urmas Luik

Üldisest kombelõtvusest ja teleekraanil lokkavast amoraalsusest häiritud õppejõud ja kohalik poliitik Valter Parve asus korjama protestiallkirju TV3 näidatava tõsielusarja “Unistuste printsess” vastu.


“Nägin selle saate mõningaid lõike, minule tundus see nii ropp olevat, et ma ei vaadanud lõpunigi,” tunnistab Tartu ülikooli Pärnu kolledži lektor Parve, et ei ole saate visuaalsetesse nüanssidesse ülemäära süüvinud. Seda pole vajagi. “Idee ise tuua tüdrukud püüne peale, et kusagilt Euroopast keegi äpu, kes endale kallimat ei leia, nüüd niimoodi nende seast valib, tundub väga orjaturu moodi olevat,” sõnas šokeeritud Parve. Tema hinnangul viib niisugune saade ühiskonna moraalse allakäiguni.



Naised vaikivad


Suusõnaliselt ja e-kirja teel on Parve aktsioon tema enda kinnitusel siiani tublisti toetusavaldusi saanud. Ent kui jõutakse allkirja andmiseni, löövad paljud kõhklema. Parve väitel on avaldusele käe alla pannud umbkaudu iga kümnes inimene, kelle poole ta pöördunud on. “Üks seletusi võiks ollagi selles, et allakäik on juba niivõrd sügav, et iga naisterahvas unistab ise nende valitavate seas olla,” põhjendas Parve seda, miks tema aktsiooni leigelt suhtutakse.



Eriti üllatab ja häirib Parvet asjaolu, et Eesti naisliikumist esindavad organisatsioonid pole oma suguõdede kaitseks häält tõstnud. “Mässu oleks pidanud tõstma juba alates “Naistevahetusest”. Ja kõik see “Maamees otsib naist” ja muud sellised koledused,” avaldas Parve hämmeldust, et tema mehena peab naiste moraalse laostumise vastu võitlema. Just see kogunenud imestus, et keegi vastu ei hakka, võiski Parve sõnutsi ajendada teda allkirjakogumise kampaaniat algatama.



Küsimuse peale, kui palju allkirju paberile kogunenud on, puhkeb Parve esiti naerma ning teatab siis, et 63.



Praeguseks on ta kolinud oma protestiaktsiooniga internetilehele www.petitsioon.ee. Pealkirja all “Hoiame ühiskonda kooshoidvaid väärtusi” saab seal igaüks Parve algatusega liituda. Eile pärastlõunaks oli veebikeskkonnas hääle andnuid juba üle 130.



Legendaarne võitleja


Kogutud allkirjad on Parve selgitusel mõeldud eelkõige reklaamiandjate tähelepanu äratamiseks. “Mõelge ikka, mille külge te oma reklaami ostate!” kutsub ta ärimehi ja firmasid vastutustundlikult käituma.



TV3 juhtkond reklaamiandjate laialijooksmist ei pelga. “Meie arvates pole kuigi mõistuspärane tegevus meelelahutussaate vastu tõsimeeli sõtta minna, aga vaba maa ja kedagi keelata ei saa,” kommenteeris TV3 programmijuht Leho Verk Õhtulehele Parve ettevõtmist. Tunnistades, et nii aktiivselt pole keegi seni ühegi saate vastu protestinud.



Tundliku sotsiaalse närviga Parve on varemgi kodanikualgatuse korras aktsioone ette võtnud, näiteks viisakatele, vöötraja ees peatunud autojuhtidele bensiini jagamine või puu otsa ronimine protestiks korterhotelli September randa ehitamise vastu.



Parve nendib, et tõepoolest, tema seekordne aktsioon võib mõjuda soovitule hoopis vastupidiselt ja printsessid saavad tekkinud meediakära tõttu veel rohkem tähelepanu kui seni. “See oleneb sellest, kui rikutud Eesti ühiskond juba on: kas see toimib nüüd õhutajana või kutsub valvsusele,“ sõnas Parve ja kinnitas, et igal juhul ei ole ta saate reklaamijana TV3 palgal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles