Juhtkiri: Harjumuspärased labasused

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Tartu ülikooli Pärnu kolledži õppejõu ja Pärnu aktiivse kodaniku Valter Parve algatatud allkirjade kogumise aktsioon, mis kutsub üles ühiskonda kooshoidvaid väärtusi hoidma ja viitab TV3 telesaates “Unistuste printsess” lokkavale moraalilagedusele, on küll mõnevõrra vanamoeline ja samaaegselt lapsik, kuid juhib ometi tähelepanu liigagi harjumuspärastele igapäevastele labasustele.


Kasutades “Unistuste printsessi” näidet ja ilmselgelt don Quijotena tuuleveskit rünnates räägivad kampaania eestvedajad teemadel, mis tõepoolest lausa hüüavad läbiarutamise järele. Muu kõrval seisab kampaania seletuses: “Meie arvates töötab see sari vastu poiste ja tüdrukute meesteks ja naisteks kasvamise neile traditsioonidele, mis siinkandis ikka au sees on olnud. Kõige rohkem näib kannatavat arusaamine väärikusest.”



Asi pole niivõrd selles, kas traditsioone tuleb kas või väevõimuga hääbumast hoida, vaid selles, milline on ja milliseks on tegelikult muutumas naise ja mehe roll kui selline. “Unistuste printsess” esindab üht stereotüüpi: edukas mees valib naist end pakkuvate naiste seast. Pole küll originaalne mõte, aga siiski, pöörame skeemi ümber. Kuidas sobituksid Parve ja tema mõttekaaslaste seisukohad saatesse “Unistuste prints”, milles rikas daam end talle pakkuvate kaunismeeste seast sobivat valib?



Kõnealuse aktsiooniga seostub kaude eile esitletud vastse inimarengu aruande peatoimetaja Marju Lauristini hinnang, et inimeste arendamisele pole Eestis piisavalt tähelepanu pööratud. Valter Parve konkreetse algatusega võib nõustuda või mitte, kuid teema püstitaja ja arutelu hoogustajana on ta tublit tööd tegemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles