Vinni valla kodanik kaebas omavalitsuse kohtusse

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Vinni vallas elav Toomas, kes ei soovinud oma nime avalikustada, kaebas omavalitsuse kohtusse, sest väidetavalt ei abistanud vald teda pidevalt rahu rikkunud naabri korralekutsumisel.


Toomas rääkis, et aastatel 2004-2007 oli tema naabriks naisterahvas, kelle juures käis pidevalt mingi seltskond alkoholi pruukimas.

Naaber koos külalistega häiris Toomase ja tema pere elu. Sageli joobes inimesed ähvardasid ja sõimasid Toomast, siis jäeti auto tema värava juures seisma, uksed tehti lahti ja sõidukist kostis häirivalt valju muusikat. Samuti sõideti õhtupimeduses tema väravasse nii, et valgusvihk langeks majale.

Toomase sõnul tegi ta kohalikule politseikonstaablile avalduse ja naabrit karistati avaliku korra rikkumise eest. Mehe ütlust mööda oli see ka ainuke kord, kui politseikonstaabel teda kuulda võttis.

Konstaabli kolleeg Tarmo Nukka aga olevat mehe kaebuste peale suisa naernud.

Pole väärtegu

Tarmo Nukka kinnitas, et Toomas on mitmel korral tema poole pöördunud. "Me oleme rääkinud küll, aga avalduseni ei ole asi läinud," lausus politseiametnik.

Nukka selgitas, et suuliselt antud kaebuste sisus ei olnud väärteo tunnuseid. Ta tõi näiteks, et Toomast häiris inimeste avalikul teel käimine, mille peale ta koerad haukuma hakkasid.

Nukka lisas, et Toomas on kaevanud tema peale politsei juhtkonnale, kuid politseiameti sisekontroll ei ole tema töös eksimusi tuvastanud.

Vinni valla avaliku korra eeskirja järgi on avaliku korra rikkumiste puhul alustatud väärtegude kohtuvälised menetlejad Vinni vallavalitsus ja Ida politseiprefektuur. Ehk teisisõnu võib avaliku korra rikkumisel sekkuda lisaks politseile ka omavalitsus.

Toomase kinnitusel on ta oma murega korduvalt pöördunud vallaametnike poole. Vald ei ole kohustatud teda abistama mitte kui pelgalt vallaelanikku, vaid ka tema tervisliku olukorra tõttu, mis on arsti poolt kinnitatud.

Vinni valla sotsiaalnõuniku Mirjam Selli sõnul kurtis Toomas, et naabrinaise külalised häirivad teda. Naabrinaine väitis, et hoopis Toomas käib tema akna all.

Valla sotsiaaltöötajad käisid pidevalt kahe tülitseva naabriga vestlemas. Samuti hoidis neil õhtutundidel silma peal politseinik koos valla korrakaitseametnikuga.

Selli sõnul pärast korrakaitsjate korduvaid reide Toomasel kaebusi ei olnud. Pealegi püüdsid sotsiaaltöötajad kahte tülitsevat naabrit nõustada ja niiviisi neid lepitada. Tülitsejate tegevuses väärteo tunnuseid sotsiaaltöötajad Selli sõnul ei leidnud.

Vinni vallasekretär Vaive Kors ütles, et Toomas on teda ahistavatest naabritest rääkinud, kuid kirjalikku avaldust pole teinud. Vallasekretäri sõnul soovitas ta Toomasel pöörduda politsei poole.

"Me ei ole saanud kordagi tuvastada, et naaber on teda seganud," sõnas Vinni vallavanem Toomas Väinaste. Samas tõi ta näite, et Toomas kurtis kord veepuudust kaevus. Pärast selgus, et veepump oli katki.

Väinaste hinnangul on Toomasel tõsiseid probleeme tervisega, mille tagajärjel on häiritud ka tema pereliikmete elu.

Piisab vestlusest

Vinni valla korrakaitseametnik Valter Allika, kes pärast politseist pensionile minekut 2004. aastal sellele ametikohale asus, tunnistas, et ei ole tänini ühtegi väärteomenetlust alustanud. "Ei poolda trahvimist," põhjendas Allika ja lisas, et on õigusrikkumiste korral inimestega vestelnud.

Kõik õigusrikkumised on puudutanud koerte ja kasside pidamise eeskirja rikkumist. Aastas on Allika andnud keskmiselt viis raskemat juhtumit politsei menetleda ja need kõik olid samuti seotud koduloomadega.

Allika andmetel on Toomas kurtnud, et teda häirivad majast mööda sõitvad autod. Aga see ei ole väärtegu, sest tegemist on avaliku teega.

Toomas ei olnud nõus vallaametnike jutuga, et tema kaebustes puudusid väärteo tunnused. "Ma sõidan ise ka autoga ja autode möödasõit mind küll ei häiri," lükkas ta ümber väite, nagu teda oleksid häirinud vaid avalikul teel liikuvad sõidukid ja inimesed. Mees lisas, et pärast naabri ärakolimist tulid sinna uued inimesed ja nendega ei ole mingit probleemi.

Kaotus kohtus

Toomase hinnangul on ta tervis endise naabri tegevuse tõttu tunduvalt halvenenud ja seda tõendab ka perearsti poolt advokaadile saadetud kiri.

Toomas nõudis teda naabri meelevalda jätnud vallalt kohtu kaudu 130 000 krooni ehk 30 kuu töötasu varalise kahju hüvitamiseks ja mittevaralise kahju hüvitamiseks pool miljonit krooni.

Tartu halduskohus jättis 23. märtsil nõude rahuldamata. Üheks kohtu põhjenduseks on asjaolu, et kaebaja väiteil on ta korduvalt pöördunud politsei poole, kuid Ida prefektuuri andmetel on pöördunud vaid ühel korral. Siis laskis konstaabel tal teha kirjaliku avalduse ja naabrit karistati avaliku korra rikkumise eest.

Kohtuotsuse järgi ei ole vald õigusvastase käitumisega ega ka teenistuskohustuste täitmata jätmisega Toomasele kahju tekitanud ja vastupidist ei ole kaebuses tõendatud.


Copy
Tagasi üles