Kodanik küsib Tartusse nudistide randa

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nudistide rand
Nudistide rand Foto: Graafika: TPM

Tartu linna kodulehel esitatud ettepanek kuulutada üks linna rand või selle osa nudistide rannaks sai linna pressikonverentsil vastuseks elava arutelu, kuid tõrjuva hoiaku.



Alar K. nime all esinenud kodanik leiab, et nudistide rannaks sobiks hästi Emajõe vabaujula kaugem osa «peale kraavi», kuna seal ujutakse ja võetakse päikest aeg-ajalt ikka alasti. Ettepaneku tegija märgib, et tema on oma pere ja tuttavatega seal aastaid alasti ujunud ja päikest võtnud. Samas inimesed, kellele alasti inimeste nägemine ei meeldi, võivad jääda linnapoolsesse randa.



Alar K. jätkab, et linnalt ei nõuaks see suurt midagi, kõik randa kuuluv on juba olemas.



Linn peaks vaid teavitama politseid ja rannavalvet ranna uutest vabamatest reeglitest ning paigaldama vastava viida enne selle rannaosa algust.



Rida kõhklusi


«Asukoha ettepanek on küll küsitav, inimesed käivad ju Jänese rajale. Kui sellisest rannast rääkida, võiks see olla eraldatud,» leidis abilinnapea Margus Hanson.



«Julgen öelda, et see ei ole teema, millele peaksime keskenduma. Ma ei näe ühtegi selget põhjust, miks selline rand peaks olema,» ütles linnapea Urmas Kruuse vaiksel häälel kätt suu ees hoides. «Võiksime arutada ka selle üle, et võib-olla keegi tahab paljalt suuskadel mäest alla lasta.»



«Praegu üksainus kodanik küsib, kui oleks väga tugev avalikkuse huvi, võib-olla siis arutaksime põhjalikumalt,» leidis abilinnapea Raimond Tamm.



«Ma käin oma järves ka alasti ujumas, naabrini on 300 meetrit,» rääkis abilinnapea Jüri Sasi. «Aga see ei ole avalikuks kasutamiseks mõeldud koht,» jätkas Hanson. «Lastega peredele, kes Jänese rajale jalutavad, võib selline asi mõistetamatuks jääda.»



Seadused ei reguleeri


Kolme aasta eest on sealsamas Tartu kodulehe rubriigis «Ametnik vastab» alasti päevitamise seaduslikkuse kohta – ikka vabaujulas – küsinud Ni­­kita Salnikov-Tarnovski, kes muu hulgas tahtis teada, kas rannavalve võib paluda nudiste lahkuda.



Linnakantselei õigusteenistuse vanemjurist Helle Uusorg ütles, et nagu toona, nii ka praegu ei reguleeri riigi õigusaktid ega kohalikud määrused randades alasti päevitamist.



Ta ütles, et küsimust on puudutatud riigikogus menetletavas korrakaitseseaduse eelnõus. Selle kohaselt on avalikus kohas keelatud käituda teist inimest häirival viisil. Uusorg lisas, et keelatust ei saa eeldada kohtades, mis on mõeldud alasti viibimiseks, sealhulgas nudistidele eraldatud rannaosad.



Aga kui raekojas oli diktofonil käinud väljalülitamise piiks, teatas Kruuse rõõmsalt: «Vanasti, kui ma väike poiss olin, käisid tartlased ikka Elva jõe ääres alasti päevitamas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles