Muuseumis luuravad bušmanid saaki

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist „Uhke tants ehk jahilugu".
Kaader filmist „Uhke tants ehk jahilugu". Foto: Uue Kunsti Muuseum

Uue kunsti muuseum on tavadele truu ja jätkab aprilliski tõsielufilmide tasuta demonstreerimist. Reedeti kell 18 algavatel seanssidel linastuvad jürikuus antropoloogiateemalised, rituaalidele ja põlisrahvaste kommetele keskendunud dokumentaalfilmid.

Reedel, 2. aprill kella kuuest õhtul jookseb muuseumi ekraanil Lõuna-Aafrika filmimeeste Craig Fosteri ja Damon Fosteri „Uhke tants ehk jahilugu".

Juba kümmekonna aasta eest valminud 75 minuti pikkune linateos on lugu Aafrika iidsetest asukatest bušmanitest, kes elavad Lõuna-Aafrikas Kalahari kõrbes, maakera ühes kõige palavamas ja metsikumas paigas.

Ometi on neil eluks peaaegu kõlbmatusse piirkonda tõrjutud Aafrika indiaanlastel hingeke sees ning nad oskavad kõrvaltvaatajale trööstitust olemisest pisukesi rõõmegi leida.

Kui veel mõne aja eest silkasid valdavalt üksnes poolteise meetri pikkused bušmanid (võsainimesed) tühermaal vilkalt ringi ja jooksutasid mürginoolega haavatud saakloomi surnuks, siis praeguseks on neist suurem osa traditsioonilisele elulaadile selja pööranud, tõmmanud teksad jalga ning jahipidamise unustanud: müügikioskite puudust Mustal Mandri pole.

„Uhke tants ehk jahilugu" on eestikeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles