Siinmaa projekteeritud elamu kandideerib aasta mälestise auhinnale

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna 2a asuv elamu Pärnus.
Lõuna 2a asuv elamu Pärnus. Foto: Urmas Luik

30. oktoobril toimub Tallinna lauluväljakul muinsuskaitseameti 20. aastapäevale pühendatud konverents, kus amet tunnustab parimaid, tehes seda sel aastal 15 kategoorias. Pärnumaalt on aasta mälestise nominendiks esitatud Lõuna 2a asuv elamu Pärnus ja aasta omanikuks kandideerib Sindi linnavalitsus.

Pärnus Lõuna 2a asuva elamu on projekteerinud 1933. aastal Olev Siinmaa ja Anton Soans. Muinsuskaitseameti selgitusel ei ole hoone restaureerimisel tehtud järeleandmisi originaali ja autentsuse säilitamisel, uute lahenduste kokkusobitamisel vanaga, materjalides ega tööde kvaliteedis. Eritingimused koostas Mart Kalm, ehitusprojekti Jaak Huimerind, sisekujundusprojekti Mari Kurismaa. Elamu omanik ja taastaja on Viljo Vetik.

Siinmaa projekteeritud elamuga koos kandideerivad Käsmu kabel, Tartu ülikooli uus anatoomikum, Naanu linnus, pelgupaik Linnamägi, Lihula linnus, Johann Köleri altarimaal „Tulge minu juurde“, Kolga-Jaani kiriku puidust krutsifiks, Koeru kiriku vana altar ja Tallinna kaitseväe kalmistu mälestusehis.

Aasta omaniku auhinnale on nomineeritud Sindi linnavalitsus pikaaegse tegevuse eest linna rohkete mälestiste hooldamisel ja korrastamisel. Muinsuskaitseameti ehitismälestiste peainspektor Triin Talk selgitas Maalehe blogis, et Sindi 62 mälestisest on linn 56 omanik või kaasomanik ja neid püütakse võimaluse piires hoida ja korrastada. Näitena tõi ta viimasel kümnendil korrastatud jaamakompleksi hooned, tarvitajate ühistu hoone, raekoja, koolimaja katuse. Samuti on Sindi linnavalitsus olnud alati valmis kaasa mõtlema ja muinsuskaitseametiga koostööd tegema.

Sindi linnavalitsuse kõrval on aasta omaniku auhinnale nomineeritud veel Räpina vallavalitsus, Sillamäe linnavalitsus, OÜ Vihula Mõis, MTÜ Raikküla Mõis, Tartus Vallikraavi 9 hoone omanik.

Peale muinsuskaitseameti nimetatud nominentide selgitatakse välja rahva lemmikmälestis, mis selgub Facebooki hääletusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles