Soe seljatas pakase

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lugeja foto

Esimene kevadkuu pakkus nii pakast kui suvist soojust ja õhutemperatuur jõudis kõikuda enam kui 40 kraadi ulatuses.


Viljandi ilmajaama andmeil oli märtsi keskmine õhutemperatuur —1,6 kraadi, mis on 0,3 pügala võrra soojem, kui on aastakümnete vältel selle kuu normiks kujunenud.



Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla ütles, et Eesti keskmiseks õhutemperatuuriks kujunes paastukuul —1,8 kraadi.



Kõige külmem oli 17. märtsi varahommikul, kui Jõhvi ilmajaam fikseeris pigem südatalvele kohase —24,6 kraadi. Viljandi mõõtis minimaalse õhutemperatuuri 6. märtsil: —18,3 kraadi.



Kõige kõrgemale kerkis õhutemperatuur kuu viimasel päeval Võrus: täpselt 16 soojakraadini. Viljandi soojatipp jäi 12,1 pügalani samal päeval.



Sademeid mõõtis siinne ilmajaam 47,3 millimeetrit ehk 12,3 millimeetrit normist enam. Sadas lund, lörtsi ja vihma.



Mujal Eestis oli kahel korral isegi äikest, mõlemal puhul oli seda näha Tartus. Loodla nentis, et pikne pole sel kuul alaline külaline ja seda enam on kahel korral külas käinud märtsiäike tähelepanuväärne sündmus.



Hoolimata kohale hoovanud soojast ja vihmast jagus lund Viljandis märtsikuu lõpuni. Maksimaalne lumikatte paksus ilmajaama vaatlusplatsil oli 56 sentimeetrit kuu neljandal hommikul ja minimaalne 4 sentimeetrit kuu viimasel hommikul.



Eestis ulatus maksimaalne lumikate 80 sentimeetrini 19. märtsil Alajõel. Esimesena näitas lume paksuse kohta 0 sentimeetrit Võru ilmajaam 28. märtsil.



Loodla märkis, et viimati oli märtsikuul Viljandis veel rohkem lund maas enam kui pool sajandit tagasi: 1955. aasta 6. märtsil 67 sentimeetrit.



Päikest paistis paastukuul 105,6 tundi, Eesti keskmiseks kujunes 116 tundi.


Tugevaim tuuleiil küündis Viljandis kuu teisel päeval 16,1 meetrini sekundis. Kümme meetrit sekundis või üle selle ulatusid tuulepuhangud kokku 14 päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles