Rauno Jokiniemi: Palk või pension

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Soovite või mitte, pensioniiga Eestis tõuseb. Midagi pole teha, sest pensionimaksjate arv väheneb. Aga mis on Eestis valesti? See on sellepärast nii, et ollakse pensionil ja jätkatakse töölkäimist. Need peaksid olema eri asjad: kui ollakse pensil, pole tööle asja. Ja vastupidi: kui käiakse tööl, ollakse pensionita. Nii on Soomes ja ülejäänud arenenud riikides kogu Euroopas.


On täitsa arusaamatu, miks on Eestis olukord niisugune. Aga selliseks on see Eestis kujunenud ja tingib selle, et pensionid pole eriti kõrged. Neid makstakse liiga vara. Aga miks seda tehakse? Mõlemat ei peaks maksma. Sellepärast on pensionid madalad, et neid makstakse töö kõrvalt. Töötasu peaks olema küllaldane, kui tehakse tööd, ja pension samuti, et tööl ei oleks vaja rohkem käia.



Kui pensioniiga tõuseb, peaks olema nii, et kes töötab ja saab palka, peab pensionist loobuma. Samal ajal kasvab tulevane pension selle võrra, mida rohkem inimene töötab. See võiks tõusta pärast 60 aastat kaks protsenti aastas ja pärast 65 aastat 2,5 protsenti. Igal juhul ei peaks keegi töötama pärast 68. eluaastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles