Piirissaare võsalõikus kisub vägisi rappa

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
STekspert OÜ pidi Piirissaarel paksu lumega mahavõetud võsa ära koristama 15. aprilliks, kuid võsakuhjad on oma kohal tänaseni.
STekspert OÜ pidi Piirissaarel paksu lumega mahavõetud võsa ära koristama 15. aprilliks, kuid võsakuhjad on oma kohal tänaseni. Foto: Maria Korotkova

Riigilt ettemaksu saanud firmal STekspert kulus Piirissaarel poolesajalt hektarilt võsa lõikamiseks kuu asemel üle aasta. Aprilli keskpaigaks pidi võsa olema sealt koristatud, aga võta näpust. Mis pagan küll sünnib?!


«Töö on lõpetatud, täna lähevad traktorid peale ja hakkavad võsa ära vedama,» lubas Piirissaarel reformimata riigimaal loodusliku niidu taastamiseks 50 hektarilt võsa maha võtnud STekspert OÜ juhatuse liige Suune Tihane 16. märtsil Tartu Postimehele.



Paksus lumes põlvekõrguselt maha võetud võsa kuhjad seisavad aga oma algsel kohal ka praegu, kuigi pidid sealt kadunud olema 15. aprilliks.



«Kui ma ei eksi, siis jõudsid traktorid 22. märtsil kohale, aga neid ei lubatud ilmastikutingimuste pärast jääle,» põhjendas tähtaja ületamist Tihane, kes 1999. aastal vabastati haridusandmete võltsimise pärast kaitseliidu Tartu maleva pealiku kohalt. «Vesi oli jääl, üle 2,5 tonni ei tohtinud jääle lubada. Mõnes mõttes oligi hea, et siis ei saanud vedu teha – veetaset arvestades oleksid traktorid lihtsalt seisnud.»



Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni looduskaitse juhtivspetsialist Kaili Viilma põhjendas võsa tähtajaks koristamata jätmist aga teisiti.



«Tööd seisavad, sest Piirissaare vallavalitsus on võtnud juriidilise esindaja, kes saatis meile kirja, milles taotletakse kahju ärahoidmiseks luhaniidu taastamise toimingu lõpetamist,» selgitas ta.


Nõuame kohtus meie inimestele selle võsalõikusega tekitatud kahjude hüvitamist, põhjendas Piirissaare vallavanem Maria Korotkova kirja.



Tema sõnul hakkavad saare majapidamiste köögiviljapeenraid nüüd veel rohkem ründama metssead, kes varem elutsesid võsas. «Ametnikke tuleb üks kord ometi karistada, siis nad ehk enam ei tee rumalusi,» ütles vallavanem.



Nüüd takistab linnurahu


Piirissaare vallavalitsust juriidiliselt esindava Sergei Desjatnikovi 29. märtsil kirjutatud kiri on keskkonnaametis registreeritud 7. aprillil. «Tegeleme sellele kirjale vastamisega,» ütles Viilma reedel. «Praegu ei saagi seal võsa koristada, sest linnurahu tuli peale. Kaalume võsakoristuse lõpetamist augustis.»



Tihane kinnitas eile, et Piirissaarel saab kõik korda. «Põhitöövõtuleping on mul täidetud: raie on lõpetatud,» rääkis ta. «Kirjutasin alles 22. veebruaril avalduse, milles palusin luba võsa saarelt ära vedada ja biokütuseks kasutada.»



Oot-oot! Kuid 2008. aasta 3. novembril sõlmitud leping ütleb, et langetatud võsa tuleb likvideerida või koosluselt eemaldada. «Või koosluselt eemaldada,» rõhutas Tihane. «Likvideerimine ei tähenda äravedamist.» Küsimusele, kas likvideerimine tähendab siis võsa pulkadeks lõikamist, vastas Tihane jaatavalt.



Töö tegemiseks saadud erandlikust ettemaksust ehk riigieelarvest tulnud veidi enam kui 400 000 kroonist rääkides väitis Tihane, et see polnud ettemaks.



«Oleme täpsed, 360 000 krooni oli selle töö tasu, käibemaks on riigile tagastatud,» rääkis ta. «Mingit ettemaksu ei olnud. Ega me saa tööd teha, kui rahalist katet ei ole. Nii kui sain 2008. aasta novembri lõpus lepingu sõlmitud, nii läksid inimesed kohe peale, tegime seal aasta lõpuni tööd. Aga ilmastikuolud läksid tookord nii hulluks, jäime ajahätta.»



Viilma sõnul andis ettemaksu tegemiseks oma allkirja toona riikliku looduskaitsekeskuse Jõgeva-Tartu regiooni spetsialistina töötanud Hein-rich Lukk, kes lahkus ametist 2009. aasta veebruaris.


Miks Lukk otsustas ettemaksu paberile alla kirjutada, ei õnnestunud välja uurida, sest tema teadaolev telefoninumber pole kasutuses.



Kas siis juulis?


Nii kui ilm lubab ja lindude pesitsusaeg lõpeb, lubas Tihane võsa ära koristada. «Arvan, et teeme töö juulis ära, see võtab kaks nädalat,» lisas ta.



STekspert pidi riikliku looduskaitsekeskusega sõlmitud lepingu järgi Piirissaarel võsa maha võtma ja ära koristama 2008. aasta 30. novembriks.



Märtsi alguses saatis Piirissaare vallavalitsus keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regioonile kirja, milles teatatakse, et vallavalitsus ei hakka keskkonnaametnikega edasisi loodushoiutöid arutama enne, kui võsa on ära koristatud.



Vallavanem on aga veendunud, et kohast, kust võsa maha võeti, on seda võimatu ära vedada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles