Turvamehe kuul lendas poeaknasse

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeva varahommikul läks turvafirma G4S Viljandis Leola tänavale pargitud patrullautos lahti ühe turvamehe teenistusrelv. Kuul lendas läbi tuuleklaasi, üle tänava ja purustas kaupluse Electrum akna.


Aktsiaseltsi G4S kommunikatsioonidirektor Andres Lember tunnistas, et lask tõepoolest toimus, kuid mis põhjusel õnnetus juhtus, selle peab välja selgitama asutusesisene uurimine.



«Etteruttavalt võib öelda, et tõenäoliselt oli tegemist inimese ettevaatamatusega relva käsitsemisel, mitte tahtliku lasuga,» sõnas ta. «Samas ei saa enne juurdluse lõppu välistada ka seda, et viga oli relvas.»



Miks turvamehel püstol kabuurist väljas oli, mida ta sellega õnnetuse hetkel tegi ja teised detailid selguvad Lemberi sõnul ilmselt nädala jooksul.



Väidetavalt seisis patrull­auto kella viie paiku hommikul Electrumi, Toru-Jüri ja Leviehituse majast üle tee nii, et auto oli tänavaga risti. Et lask käis sõidukis, ei kuulnud seda ilmselt ka kõige lähemad elanikud.



Pärast auto esiklaasi purustamist ja mitmekümnemeetrist lendu üle tänava oli kuul juba nii palju hoogu kaotanud, et suutis läbida vaid esimese kahest poeakna klaasist ning jäi kahe klaasi vahele pidama.



«Palume kaupluselt väga vabandust ja loomulikult korvame neile kogu kahju,» lubas Andres Lember.



Aknapaigaldajalt ei olnud veel hinnapakkumist tulnud ja seepärast ei osanud poe omaniku, aktsiaseltsi Electrum juhataja Peeter Kuusk aknavahetuse maksumust hinnata, kuid et kogu maja on kindlustatud ja G4S omavastutuse osa hüvitab, ei valmistanud ootamatu kulu talle väga suurt meelehärmi.



«Muret teeb hoopis see, et kui relv oleks lahti läinud mõnes muus kohas või mõnel muul kellaajal, oleks keegi võinud kergesti kuuli teele ette jääda,» lausus Kuusk. «Turvatöötaja peaks oskama relvaga ringi käia nii, et see ka juhuslikult pauku ei teeks.»



Andres Lember kinnitas, et teenistusrelva kannab ülesannetest lähtuvalt vaid väike osa turvafirma töötajatest.



«Loomulikult pannakse selliste tööde peale paremad ja kogenumad mehed, kes on läbinud nõutava koolituse,» sõnas ta. «Ka kõnealune töötaja ei hoidnud relva kaugeltki esimest korda käes.»



Ehkki turvamees kutsus endale pärast õnnetust ise politsei, ei ole riigivõim toimunu uurimiseks menetlust algatanud. Erinevalt näiteks Vana-Võidus toime pandud telefonivargusest ei leidnud vahejuhtum äramärkimist isegi politsei igapäevases meediaväljaannetele saadetavas ööpäevainfos.



«Tegemist oli seadusliku relvaga ja meie käsitame seda tööõnnetusena,» selgitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Agu Lall.



Mis õnnetuse põhjustanud turvamehest edasi saab, sõltub Andres Lemberi ütlemist mööda sisejuurdluse tulemustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles