Tormikahjude hüvitis kajastub detsembri elektriarvetel

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdunud elektripost Surjus Vaskrääma tee ääres.
Murdunud elektripost Surjus Vaskrääma tee ääres. Foto: Urmas Luik

Täna hommikuse seisuga oli Pärnumaal vooluta veel 3107 majapidamist, kuid Elektrilevi teatel see arv kindlsti kasvab, kuna osade madalpingerikete ulatus on veel selgitamisel ja nädalavahetusel võib osa kliente avastada veel suvekodudes toimunud rikkeid, millest võrguettevõte teadlik ei ole.

Eestis kokku oli täna vooluta teadaolevalt 6900 kodu ja Elektrilevi on voolu tagasi toonud 145 000 majapidamisele.

Täna kell 13 saabus tähtaeg, mil määruse järgi peab võrguettevõte erakorralise sündmuse tagajärjel tekkinud rikked kõrvaldama.

“Kõik kliendid, kellele me selleks ajaks voolu taastanud ei ole, saavad võrgutasu vähenduse novembrikuu arvel, mis väljastatakse detsembrikuus,” selgitas Elektrilevi klienditeeninduse osakonna juhataja Taavo Randna.

Võrgutasusid vähendatakse majandus- ja kommunikatsiooniministri määruses toodud summades, mis jäävad vahemikku 7,99 kuni 23,97 eurot vastavalt sellele, kui kaua lubatud katkestuste kõrvaldamise aega ületati. Vähenduse määra näeb klient detsembris saadetava arve tagaküljel.

“Oleme pidevalt uuendanud rikketelefoni 1343 häälsõnumis katkestuste kõrvaldamise prognoose ja kui esimestel päevadel saime madalpingerikkeid prognoosida üldisemalt, siis nüüd on teave üha täpsem juba konkreetse valla ja küla lõikes. Seega on 1343 automaatvastaja kliendile kõige õigem koht info allikaks,” selgitas Randna.

“Kõige rängemalt on torm tabanud Viljandi- ja Pärnumaad, kuhu oleme suunanud kõvasti jõudusid appi,” selgitas Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.

 “Madalpinge- ehk väikeste liinide parandamine tähendab olukordi, kus üht puud eemaldades ja liini pingestada püüdes selgub, et samal liinil on teinegi rike, mille kohta tuleb taas otsima hakata. Nii käime mõnikord läbi mitmeid liinikilomeetreid ja läheb tunde, mille tulemusel taastub elekter näiteks kümnele kodule. See on alati tormi tagajärgedel kõige keerulisem faas – inimesed on arusaadavalt kannatust kaotamas ja elektrikud väsinud, kuid saame lubada, et pingutame ja jätkame tööd ka nädalavahetusel,” selgitas Tõnne.

Elektrilevi tuletab meelde, et katkenud elektriliine ei tohi mingil juhul puudutada ega neile läheneda, kuna juhtmete alune maapind võib olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi. Kui inimesed märkavad ohtlikke olukordi või neil on infot puu asukoha kohta liinil, palub ettevõte helistada rikketelefonil 1343.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles