Pärnu muuseum kogub mereteemalist kraami

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla

Pärnu muuseum palub pärnakate abi ajalooliste mereteemaliste esemete ja informatsiooni kogumisel, et sisustada kahe aasta pärast avatavas uues muuseumimajas mereteemaline püsiekspositsioon.


“Meid huvitab kõik, mis on seotud Pärnu kui merelinnaga. Pärnu ongi arenenud tänu merele, meri on pärnakatele läbi aegade olnud väga tähtsal kohal,” ütles Pärnu muuseumi peavarahoidja Ülli Kont.



Muuseumihoone ehitamine on otsustatud ja see valmib Aida tänaval kahe aasta pärast. Sinna on kavas paigaldada seniste püsiekspositsioonide kõrval uus, mereteemaline väljapanek. Nüüd ongi paras aeg alustada materjali kogumisega. Ülli Kont pakkus, et kindlasti on inimestel pööningutel hoiul sugulastest meremeestest-kaptenitest-kaluritest säilinud dokumente ja esemeid. “Oluline, et tegu oleks enne 1950. aastat pärinevaga. Nõukogude perioodi praegune kogumisaktsioon ei puuduta,” täpsustas Kont.



Oodatud on kõiksugused esemed: kompassid, binoklid, märgid, rõivad, jalanõud, fotod, dokumendid, reisipiletid, passid. Ehk on kellelgi säilinud sadamatega seotud arhiividokumente? Kui kellelgi on mõni originaalne või kallis ese, millest ta loobuda ei raatsi, oleks hea muuseumile sellest teada anda. “Siis saaksime kaardistada, millised esemed kelle omandis on,” selgitas peavarahoidja. Dokumentidest, mida loovutada ei raatsi, tehakse koopia.



Võib ka nii, et inimesed toovad esemeid ja deponeerivad need muuseumis mõneks ajaks, kui näitus tehakse. “Muuseumil ei ole raha, et esemeid ära osta. Kui just on tallel mingi väga oluline asi mõnest laevast, oleks meil võimalus raha saamiseks projekt kirjutada,” pakkus Ülli Kont.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles