Metanoolitragöödias ellujäänud valisid etanoolisurma

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme doktoriväitekirja kaitsev Raido Paasma ütleb, et 2001. aasta metanoolitragöödia kordumine on võimalik.
Homme doktoriväitekirja kaitsev Raido Paasma ütleb, et 2001. aasta metanoolitragöödia kordumine on võimalik. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu haigla arsti Raido Paasma homme Tartu Ülikoolis kaitstav doktoritöö avab muuhulgas õõvastava tõe nende 2001. aasta metanoolitragöödia ohvrite kohta, kellele arstid kinkisid teise elu – kes ei ole ennast veel surnuks joonud, see tegeleb sellega.

Paasma avaldab Postimees Plussis ja Postimehe paberväljaandes ilmunud intervjuus ka arvamust, et 2001. aasta sündmused võivad vägagi suure tõenäosusega juhtuda ka aastal 2013 või 2014.

«See on väga võimalik,» räägib ta. «Meil Eestis eksisteerib siiamaani 20-30 protsendilise osaga salaalkoholi turg. Mul on informatsioon 56 metanoolimürgistuslaine kohta üle maailma ja need kõik on juhtunud alates 2001. aastast. Selle aja jooksul on metanoolilainetes kannatanud teadaolevalt üle 7000 inimese ja minu arvates on see mõtlemapanev number. Jutt ei käi sugugi ainult arengumaadest. Ülemöödunud kevadel hukkus Tšehhis 38 inimest ja ligi 100 sai kannatada. Norras oli aastatel 2002-2005 kokku 54 metanoolimürgistuse juhtu ja suri 18 inimest. Ka Soomes on igaaastaselt dokumenteeritud metanoolisurmasid.» Eestis sureb metanoolimürgistusse sõltuvalt aastast vähemalt 2-10 inimest aastas.

Paasma pani kirja ka mõtlemapaneva loo nendest inimestest, kes pääsesid metanoolitragöödiast eluga: «Kuus aastat pärast metanoolimürgistust Pärnumaal, milles jäi elama 86 patsienti, kutsusime kõiki patsiente järelkontrollile, et hinnata nende tervislikku seisundit ja tüsistuste esinemist. 26 patsienti oli vahepeal surnud, 33 patsiendiga ei õnnestunud ühendust saada. Terviseseisundi hindamiseks pöördusid järelkontrolli seega 27 (31 protsenti ellujäänutest) patsienti.»

Edasi kirjutab Paasma, et «kahjuks polnud paljud patsiendid muutnud oma alkoholitarbimise harjumusi ning 27 patsiendist 6 vajas igapäevast kõrvalist abi endaga toimetulekuks.»

Metanoolitragöödiast eluga pääsenute hilisem suremus oli 12 korda kõrgem kui teiste üldpopulatsiooni samaealiste inimeste hulgas! Valdav enamus metanoolimürgistustest eluga pääsenutest jõi end niisiis ikkagi surnuks või siis tegeleb sellega parajasti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles