Toitvad hommikusöögid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Hommikuid on väga erinevaid: on kiired argihommikud, kus jälgid, et kõik pereliikmed midagi põske pistaksid ja õigel ajal uksest välja saaksid, kaasa arvatud ka sina ise.

Ja on võrratud nädalalõpuhommikud, kui ei ole vaja vaadata kella ega meenutada kiireid kohustusi. Unelõhnalises hommikumantlis saab rahulikult, kohvi- või teekruus käes, lehti lugeda. Aga üks on kindel: olgu hommik milline tahes, hommikusöök peab sinna mahtuma päris kindlasti!

Hommikusöök järgneb meie keha kõige pikemale puhkeperioodile. Öö jooksul kasutab organism ära maksas oleva süsivesikute varu ja kui kohe hommikul on vaja energiliselt tegutseda, siis võib juhtuda, et vajalike toitainete varu ei ole piisav ja "patareid" on tühjad. See ongi lihtne seletus, miks energiarikas hommikusöök peaks kuuluma kindla toidukorrana meie päevakavasse.

Toiduspetsialistide arvates peaks korralik hommikusöök sisaldama isegi kuni 25% vajalikust päevasest toitainete kogusest.

Järjekindlalt hommikusööki söövate inimeste organism on vajalike toitainetega piisavalt varustatud ega kannata ka vitamiinide ja mineraalainete puuduse käes. Tõhusast hommikusöögist saab organism kätte kõik vajalikud toitained: proteiinid, süsivesikud, rasvad, vitamiinid ja mineraalained. Piisav hommikusöök peaks andma hea enese- ja meeldiva täiskõhutunde ning loomulikult maitsema hästi.

Maitsed ja vajadused on meil kõigil teadagi erinevad. Kellele piisab kruusitäiest teest või kohvist, kes aga sööb taldrikutäie võileibu või putru. Siinkohal siiski mõned nõuanded, kuidas hommikul organismi äratada ja "patareisid" laadida:

• öiste jääkainete väljutamiseks alusta hommikut klaasitäie toasooja vee joomisega, ka lahja piparmünditee sobib hästi;

• söö hommikul rohkem proteiini- ja kiudaineterikkaid teraviljatooteid: leiba, müslit, helbeid, putrusid; ka kanamuna on hommikusöögiks hea valik;

• eelista väherasvaseid piimatooteid;

• täienda hommikusööki mõne värske puuviljaga.

Ja kindlasti ära unusta vanasõna: hommikueine söö üksinda, lõuna jaga sõbraga ja õhtusöök anna vaenlasele.

Head hommikusöögiisu!

Üllata oma peret värskelt ahjust tulnud indiapäraste nisuleibadega. Värskelt küpsetatud naanide meelierutav aroom sunnib ka kõige suuremad unimütsid köögiuksele ilmuma!

Indiapärane naan ja hernevõie
12 väikest leiba

2 dl maitsestamata jogurtit
2 dl käesooja vett
30 g pärmi
1 sl mett
1 tl soola
umbes 10 dl jahu
pealeraputamiseks seesami-, mooni- või linaseemneid

Valmistamine
Võta jogurt külmkapist välja vähemalt tund enne tainategemist.
Pudista pärm sooja vee sisse, lisa toasoe jogurt, mesi ja sool ning sega hästi läbi. Lisa jahu osakaupa ja sõtku tainas siledaks. Kergita tainast soojas kohas rätiku all umbes 30 minutit.
Jaga kerkinud tainas 12 pallikeseks, suru käte vahel lapikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase pätsikestel veel 15 minutit kerkida. Pritsi siis leivakesed veega üle, raputa peale meelepäraseid seemneid ja küpseta 250-kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Kui pätsikesed on pisut jahtunud, lõika need pooleks ja täida roheliste salatilehtede, vorsti-juustu või värske hernevõidega.

Hernevõie

200 g külmutatud värskeid herneid
2 küüslauguküünt
2 dl värskeid basiilikulehti
200 g kodujuustu
0,5 dl lahjat hapukoort
1 tl soola

Sulata herned. Purusta kõik ained köögikombainis ja maitsesta võie soolaga.

Kui juustusaiad on ära tüüdanud, pane need ahju, vala üle munapiimaga ning maitsev ja jõudu andev hommikusöök on olemas!

Juustu-saiavorm
4 sööjale

8 viilu suurt täistera- või mitmeviljaröstsaia
200 g juustu (soovitavalt Emmentali või Goudat)
3 muna
3 dl piima
1 dl vahukoort
maitsestamiseks soola, jahvatatud pipart ja muskaatpähklit, paprikapulbrit
25-50 g võid

Valmistamine
Lõika juust kaheksaks umbes poole sentimeetri paksuseks viiluks. Tõsta saia- ja juustuviilud kihiti rasvainega määritud ahjuvormi. Klopi munad lahti, lisa piim ja vahukoor ning maitsesta. Vala munapiim ahjuvormi ja tõsta peale õhukesed võilaastud. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni juust on sulanud ja vorm pealt kuldpruun. Paku kõrvale värsket salatit või kurgi-tomativiile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles