Narkotalitus avastas Pärnus sõidautost üle 5000 Subutexi tableti

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus avastati sõiduauto küljekarpidest spetsiaalselt salakaubaveoks ehitatud peidikud, kuhu oli pakitud kokku enam kui 5000 Subutexi tabletti.
Pärnus avastati sõiduauto küljekarpidest spetsiaalselt salakaubaveoks ehitatud peidikud, kuhu oli pakitud kokku enam kui 5000 Subutexi tabletti. Foto: Maksu- ja tolliamet

Oktoobri keskel kontrollisid maksu- ja tolliameti (MTA) ametnikud Pärnu linnas teiste hulgas autotreileril Belgiast saabunud sõiduautot BMW 730D, mille küljekarpidest avastati spetsiaalselt salakaubaveoks ehitatud peidikud, kuhu oli pakitud kokku üle 5000 Subutexi tabletti.

Leitud tabletid sisaldavad narkootilist ainet buprenorfiin ja seetõttu on nende import keelatud, teatas maksu- ja tolliameti pressiesindaja.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakond alustas juhtunu kohta kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikku käitlemist ning keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikku sisse- ja väljavedu. Uurimist juhib riigiprokuratuur. Nende tegude eest võib toimepanijaid oodata kuni viieaastane vangistus.

Sõiduauto Eestisse organiseerinud isik on prokuröri taotlusel kohtu otsusega vahi alla võetud.

Käesoleval aastal on maksu- ja tolliamet hakanud pöörama rohkem tähelepanu Lääne-Euroopast autotreileritel saabuvate sõidukite kontrollimisele. Pärnus leitud saadetis on käesoleval aastal juba teine kord, kui püütakse sellist transpordiviisi kasutades toimetada Eestisse suurt kogust narkootilisi aineid.

MTA narkotalituse juhataja Urmet Tambre sõnutsi käiakse Subutexi tablette ostmas peamiselt Prantsusmaalt ja Belgiast ning üritatakse neid toimetada läbi Eesti põhiliselt Soome, kus nn mustal turul loodetakse teenida suuri kasumeid. „Amet reageerib täie tõsidusega kõigile narkootikumide veo juhtumitele sõltumata sellest, kas ained on mõeldud Eestis tarbimiseks või on tegemist narkootikumide transiitveoga,“ selgitas Tambre.

„Soovitan kõikidel treilervedusid korraldavatel firmadel narkootiliste ainete koormas sisaldumise kahtluse korral meiega ühendust võtta, sest kindlasti ei ole see vedaja huvides, et tahtmatult osutatakse kaasabi narkootilise aine salakaubaveole. Kahtlust võib tekitada näiteks transporditava sõiduki imelik asukoht või transpordimarsruut,“ rääkis Tambre.

Maksu- ja tolliamet on 2013. aasta esimese poolaasta jooksul avastanud kokku ligikaudu 136 kilogrammi narkootilisi aineid. Kahel korral avastati suures koguses APAANi – kokku umbes 6000 kilogrammi. Suurematest kogustest on leitud 12 juhtumi raames kokku 94,5 liitrit GBLi, millest saab toota narkootilist ainet GHB-d ehk rahvakeeli korgijooki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles