Kommentaar: Mängu toodi Kurdistan

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdidel on tugevaid mehi riigi tarvis piisavalt.
Kurdidel on tugevaid mehi riigi tarvis piisavalt. Foto: Reuters

Olukord Lähis-Idas Barack Obama viiendal ametiaastal ja tema poolt Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamiseks antud neljandal kuul (lubatud üheksast) on põnevam kui kunagi varem. Täna on Moskvas järjekordselt Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, mistõttu lükati homsele edasi kuue suurriigi tuumakõnelused Iraaniga, mis peaaegu oleksid andnud leppimuse kümme päeva tagasi, kui poleks olnud Pariisi jäärapäisust.

Tasub meenutada, et Genfi saabusid kiirkorras USA riigisekretär, Venemaa välisminister ja Hiina asevälisminister ehk siis seis lõhnas tõesti kokkuleppe järele. Paraku jäi see ära ja Prantsuse välisminister Laurent Fabius ruttas kiitlema sellega, et just tema kukutas läbi ”lepingu rumalatega“, pidades viimaste all silmas teisi suurriike. Mõistagi on igal ministril õigus rääkida, mida ta soovib, ent vaevalt tormasid kolme suurima riigi välisministrid kohale rumalust tegema.

Pariis pole siiski jonni jätnud. Prantsuse president oli äsja Jeruusalemmas ja Ramallah’s kohtumas Iisraeli ja Palestiina liidritega. Francois Hollande kuulutas kohe pärast lennukist maha astumist uuesti, et just Pariisist sõltub kokkuleppimine Iraaniga. Mõistagi on see Hollande’i jutt toeks Netanyahule Moskvas, ent Vladimir Putin kinnitas veel esmaspäeval, et ollakse väga lähedal kokkuleppele Iraaniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles