Kasside sirtsutamist annab ära hoida

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Terveksi apteegi juhatajal Katrin Idvanil on pakkuda mitu vahendit, millega loomi vales kohas pissimast peletada.
Pärnu Terveksi apteegi juhatajal Katrin Idvanil on pakkuda mitu vahendit, millega loomi vales kohas pissimast peletada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Lemmikloomad otsustavad vahel kempsuna kasutada selliseid kohti, mis peremeeste meelest selleks kuidagi ei sobi. Veterinaarid pakuvad preparaate, mis kasside-koerte pissimisharjumusi muutma peaksid.


Pärnu Terveksi loomakliiniku apteegi juhataja Katrin Idvani soovitab kõigepealt veenduda, ega ootamatult ebatavalistesse kohtadesse häda tegema hakanud kassil või koeral ole mõnd terviseprobleemi või stressi.

Haigus või stress?

Idvani jutu järgi kipuvad tuppa sirtsutama tavaliselt kassid. Täiskasvanud isastel kassidel võib seda põhjustada territooriumi märgistamise vajadus, kastreeritud ja steriliseeritud kassid aga muudavad oma pissimisharjumusi kas stressi või põiehädade tõttu.

"Loomadel on päris palju käitumuslikke probleeme," selgitab Idvani. "Vahel on põhjuseks elukohavahetus, vahel solvumine või midagi muud. Stressist tingitud pissimise ja kraapimise vastu võib aidata stressi-kaelarihm, mis eritab kassi rahustavaid, heaolutunnet tekitavaid feromoone. Kaelarihma toime kestab kuu aega."

Põieprobleeme tasub kahtlustada siis, kui on näha, et loom püüab pissida, aga midagi õieti ei tule, uriin võib olla veresegune, loom ise kõhnub. Põiehädadega kass väldib liivakasti, sest ta hakkab seda seostama valuliku pissimisega.

Diagnoosi saab ikkagi panna vaid veterinaar. Abiks on veterinaarapteegis müüdav pissiproovikomplekt ehk petteliiv, väike liivakast, kus liiva asemel kuulikesed, mille vahelt saab uriini analüüsiks välja valada.

Idvani sõnutsi on rohkem põieprobleeme steriliseeritud kassidel. Ennetavalt soovitatakse loomi sööta profitoitudega, mis uriini happelisuse peaksid normaalsel tasemel hoidma, kuid vahel esineb haigus muudest, ainevahetusega seotud teguritest sõltuvalt.

Haisust vabaks

Olgu stress või tõbi, vängelt haisev loik toanurgas või autorattal tekitab meelehärmi igal juhul.

Veterinaarapteek pakub preparaate, mis lubavad lõhna neutraliseerida ja peletavad kassid-koerad pissimiskohast eemale. Need sisaldavad loomadele ebameeldivaid aineid ning hajutavad uriini põhikomponendid uurea, kusihappe ja urokroomi.

Kõiki preparaate võib pihustada nii toas kui õues otse pindadele, mis vajavad kaitsmist: trepikojad, majanurgad, uksed, autorattad, puud-põõsad, peenraservad, laste liivakastide ääred. Vältida tuleb aine sattumist söödavatele asjadele ja õrnadele toalilledele.

Aine toime peaks kestma 12- 24 tundi, siis tuleb pihustamist korrata. Preparaadi mõju nõrgendab tugev vihmasadu.

Kui loom on pissinud näiteks vaibale, pole soovitav seda kohe veega pesta, sest see kannab uriini veel laiemale alale, parem on kohe pritsida peale neutraliseerijat. Olemas on spetsiaalsed UV-lambid, mis aitavad leida täpset kohta, kuhu kass on häda teinud.

Mõni kass armastab närida toalilli, sellest halvast kombest võõrutamiseks müüakse spetsiaalseid pulgakesi, mis lillepotti pistetuna kassid eemal hoiavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles