Juhtkiri: Poliitika, kultuur ja poliitkultuur

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Oletatavasti ei uskunud riigikogus kultuuriminister Rein Langi umbusalduse algatanud sotsiaaldemokraadid ja nendega liitunud keskerakondlased isegi, et see nn Sirbi-skandaali laineharjal läbi läheb. Ei läinudki. Umbusaldusavaldus kogus riigikogu 38 liikme toetuse, aga vaja läinuks 51 liikme toetust.

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu koalitsioon pidas seekordse rünnaku vähemalt riigikogu saalis vastu ja üpris tõenäoliselt ei lase võimuliit end heidutada ei praegustest kultuuriajakirjanduse ümberkorraldamise segadustest ega mis tahes muust suuremast või väiksemast skandaalist, mis võivad enne 2014. aasta riigikogu valimisi ette tulla.

Kahtlemata on Sirbi-skandaal poliitiline, seda nii formaalses kui kaudses mõttes. Sirp ei esinda erameediat, nagu näiteks Ühinenud Ajalehtede gruppi kuuluvad ajalehed, ja selle väljaandja, Sihtasutuse Kultuurileht põhikirja teine punkt sätestabki, et sihtasutuse asutaja on Eesti Vabariik, kelle nimel teostab asutajaõigusi kultuuriministeerium. Asutaja õigus on muu seas määrata nõukogu liikmed. Kultuuriministri ametikoht on poliitiline ja juba pikemat aega kuulub see Reformierakonnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles