Mõrvas süüdistatavate meeste süüasi saab ringkonnakohtus lahendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba teistkordselt maakohtu ette astunud eitasid süütegusid.
Juba teistkordselt maakohtu ette astunud eitasid süütegusid. Foto: SCANPIX

Esimese astme kohtus juba kahel korral mõrvas süüdi mõistetud Pärnumaa noormeeste süüasi saab järgmisel nädalal lahendi Tallinna ringkonnakohtus.

Martin Meriranna kaitsja leidis ringkonnakohtusse esitatud apellatsioonkaebuses, et Meriranna süüdimõistmine mõrvas tuleb tühistada ning noormees tuleb õigeks mõista. Alternatiivina pakkus kaitsja välja, et ringkonnakohus võiks mõrvasüü ümber kvalifitseerida raskete tervisekahjustuste tekitamiseks ning surma põhjustamiseks ettevaatamatusest.

Kardo Kruusmaa kaitsja leiab, et noormehe süüdimõistmine mõrvas tuleb tühistada ning tema süü tuleb ümber kvalifitseerida surma põhjustamiseks ettevaatamatusest.

Lõppeval nädalal kaebuseid arutanud ringkonnakohus kuulutab lahendi järgmise nädala neljapäeval.

Pärnu maakohus määras aprilli keskel Martin Merirannale mõrva eest kaheksa-aastase vangistuse, Kardo Kruusmaale aga 11 aasta pikkuse vangistuse. Sealjuures mõistis kohus Kruusmaa õigeks kehalises väärkohtlemises. Kannatanule tuleb kohtualustel solidaarselt tasuda ligi 400 eurot, samuti maksta riigi tuludesse sundraha esimese astme kuriteo sooritamise eest ning katta osaliselt menetluskulud.

Aprilli alguses nõudis prokurör Merirannale kaheksa ja poole aasta pikkust vangistust ning Kruusmaale 12 aasta pikkust vangistust. Samasuguse karistuse mõistis kohus noormeestele ka tunamullu langetatud otsusega. Otsuse jättis muutmata ka ringkonnakohus, kuid riigikohus saatis süüasja maakohtule uuesti arutamiseks.

Meriranna kaitsja palus oma kaitsealuse õigeks mõista või kvalifitseerida tema süüdistus ümber surma põhjustamiseks ettevaatamatusest või raske tervisekahjustuse tekitamiseks. Kruusmaa kaitsja palus oma kaitsealuse õigeks mõista või kvalifitseerida tema süüdistus ümber surma põhjustamiseks ettevaatamatusest või raske tervisekahjustuse tekitamiseks või kogumis provotseeritud tapmiseks.

Juba teistkordselt maakohtu ette astunud 1992. aastal sündinud Martin Merirand ja 1981. aastal sündinud Kardo Kruusmaa eitasid süütegusid.

Pärnu maakohus langetas esmakordselt otsuse tunamullu 12. detsembril, kui karistas Meriranda mõrva ja kehalise väärkohtlemise eest kaheksa aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, Kruusmaa pidi aga sama süüdistuse eest vastu võtma 12-aastase vangistuse.

Oma süüd protsessi algusest peale eitanud noormehed viisid kaasuse Tallinna ringkonnakohtusse, kuid teise astme kohus leidis mullu 5. märtsil, et maakohtu otsus on igati pädev ja selle muutmiseks puudub alus.

Seejärel viisid kaitsjad süüasja riigikohtusse, mis otsustaski mullu novembris varasemad lahendid tühistada ja saata kaasuse maakohtusse uueks arutamiseks. «Kriminaalasjas olulise tunnistaja kohtuistungile kutsumata jätmise ja tema varem antud ütluste avaldamisega on oluliselt rikutud kriminaalmenetlusõigust. Eeltoodu alusel tühistab riigikohus Tallinna ringkonnakohtu ja Pärnu maakohtu otsuse ning saadab kriminaalasja Pärnu maakohtule uueks arutamiseks teises kohtukoosseisus,» märkis riigikohus.

Korrakaitsjad said veretöö kohta teate 2009. aasta ööl vastu 16. veebruari kella 1.50 ajal, kui Pärnumaal Kaismal leiti ühest talust 52-aastase mehe peksmisjälgedega surnukeha.

Politsei alustas juhtunu asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust ning pidas vahetult pärast surnukeha avastamist kahtlustatavana kinni Meriranna ja Kruusmaa.

Kohtueelse uurimise lõppedes esitas prokuratuur neile süüdistuse mõrvas, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmisel ette kuni eluaegse vangistuse. Nooremale süüalusele ei saanuks kohus mõista siiski kümneaastasest vangistusest rangemat karistust, kuna ta oli kuriteo sooritamise ajal alaealine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles