Toetused panid sõudjate plaanid paika

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paarisaeruline neljapaat.
Eesti paarisaeruline neljapaat. Foto: meinruderbild.de

Tänavu võimsa esiletõusu teinud sõudmise paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo treenib praegu usinalt järgmiseks hooajaks ja meestel on seljataga ka esimene ühine välislaager. Tulevaks aastaks on paigas ka võistluskalender, millele avaldas mõju Eesti Olümpiakomitee makstav toetussüsteem.

Tuleval aastal on sõudjatele võistluskalendris viis tähtsamat rahvusvahelist võistlust: lisaks MMile ja EMile on kavas ka kolm MK-etappi, nagu ikka on tavaks olnud. Eesti neljapaat on lisaks kahele tiitlivõistlusele plaani võtnud vaid ühe MK-etapi.

Sõudmise maailmakarikasarjale antakse tänavu avalöök 28. märtsil Austraalias Sydneys. Kui Raja ja Taimsoo võtsid mullu kahepaadiga pika teekonna ette, siis tänavu neljapaadiga maailma kuklapoolele ei sõideta.

«Rahvusvaheline Sõudeliit pakkus küll välja võimaluse, et meile makstakse sel etapil osalemiseks toetust (ühe sportlase kohta 1100 USA dollarit), kuid kogu protsess on siiski väga kallis ja võistluspaiga lähistel majutuskohtadega kitsas. Seetõttu otsustasime jääda Euroopasse ja valmistuda EMiks,» põhjendas Taimsoo.

Nii tulebki neljapaat starti 30. mail Serbias algaval EMil, 20.–22. juunini Aiguebelette’is peetaval hooaja teisel MK-etapil ning 24. augustil Amsterdamis algaval MMil. Seega jääb vahele ka 11.–13. juulini toimuv Luzerni MK-etapp.

«Rõhume tuleval aastal just tiitlivõistlustele. Kuna meil Allariga saab EOK A-kategooria toetus (A-kategooria toetust makstakse EMilt ja MMilt kuldmedali võitnud või OMil medalile tulnud sportlasele; toetussummad kasvavad olümpiamängude lähenedes) järgmisel aastal läbi, tuleb meil sihtida kuldset autasu, et saada samasugust toetust ka Rio OMi eel,» põhjendas Taimsoo tehtud valikuid. «Seega on meil vaja tiitlivõistlustelt medaleid, eelkõige aga kuldset. Nii keskendumegi eelkõige tuleval aastal kahele stardile. Selles mõttes on süsteem muidugi absurdne, kuna Eestis ei ole väga palju sportlasi, kes suudaksid A-kategooria norme täita. Minu arvates oleks tiitlivõistluse medal juba piisav argument.»

Ainsa MK-etapina on eelkõige tulevikku silmas pidades kavva võetud Prantsusmaal Aiguebelette’is toimuv osavõistlus. Nimelt toimub samas paigas 2015. aastal MM, kus omakorda jagatakse suur hulk pääsmeid 2016. aasta Rio de Janei­ro OMile.

«Aeg lendab kiiresti ja tuleb juba selles suunas vaadata. Aiguebelette’i minek on väga mõistlik, kuna enne OM-piletite jagamist tuleb võimaluse korral ikka oludega tutvuda,» sõnas neljapaadi eessõudja.

Seega tehakse juba praegu kõiki otsuseid pikalt ette ulatuvalt. «Innustatuna paatkonna tänavusest edust, tiimi heast koostööst ja meie sponsorite toest, on järgnevate aastate plaanid kõik üles ehitatud Rio OMi silmas pidades,» lisas ta. «Kuna Brasiilia on ikkagi kaugel, ei ole plaanis sinna varem oludega tutvuma sõita. Aasta enne OMi toimub võistluspaigas alati noorte MM ning tavaliselt on keegi sõudeliidust käinud oludega tutvumas ja informatsiooni kogumas.»

Hiljuti kolm nädalat Horvaatias harjutanud neljapaadi liikmed harjutavad praegu Jõulumäel ning lähiajal ongi plaanis viibida kodumaal. Jaanuaris võetakse ette teekond Itaaliasse, kus on keskmäestikus füüsilise vastupidavuse parandamiseks kavas suusalaager. «Oleme samas kohas ka varem käinud ja see aitab kevadeks heasse konditsiooni jõuda. Märtsis läheme taas Horvaatiasse laagrisse, eks võime selleks ajaks ennast sinna sisuliselt sisse kirjutada,» muigas Taimsoo, kes lisas, et vaimu värskendamise mõttes tuleb ikka vahepeal ka kodumaad külastada. «Seega ootab meid ees tegus kevad ja seejärel juba tähtis suvi.»

Loe paatkonna kodulehelt, kuidas aastate jooksul on jõutud Eesti neljapaadis just praeguse koosseisuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles