Suuremad elektrimüüjad langetasid üldteenuse hinda

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõõglamp. Foto on illustreeriv.
Hõõglamp. Foto on illustreeriv. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Suuremate elektrimüüjate avaldatud üldteenuse marginaalide keskmine hind langes novembris üheksa protsenti, samal ajal oli oli üldteenus jätkuvalt kõige populaarsematest elektripakettidest kallim.

Portaali Energiaturg.ee analüüsi kohaselt langetasid elektri üldteenuse osutajad Imatra Elekter ja Eesti Energia üldteenuse marginaalide hindu võrreldes eelmise kuuga märkimisväärselt, VKG Elektrivõrgud jättis marginaali samale tasemele. Üldteenuse marginaal ühe kilovatt-tunni kohta oli novembris kõige soodsam VKG Elektrivõrkudel, 0.65 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Eesti Energia 0.72 ja Imatra Elekter 0.87 sendise marginaaliga.

Energiaturg.ee juhtiva analüütiku Pirmin Tamme sõnutsi maksid kõige suurema arve novembris üldteenuse tarbijad, kuigi üldteenuse hinna kujunemisel aluseks olev keskmine börsihind oli novembris ligemale 9 protsenti soodsam. „Senise statistika põhjal on üldteenust kasutavate tarbijate rahaline kaotus olnud kõige suurem, mistõttu tasuks neilgi tarbijatel kaaluda elektripaketi valikut,“ lisas Tamm.

Kõige enam säästsid avalike hinnakirjade järgi novembris börsipakettide kasutajad. Näiteks 10 000kilovatt-tunnise aastatarbimisega eramu omanikud maksid üldteenuse kasutajatena keskmiselt 1.30 eurot rohkem kui kõige populaarsema fikseeritud hinnaga paketi tarbijad ja kõige populaarsema börsipaketi kasutajatega võrreldes oli rahakaotus lausa 4.20 eurot.

Tamm juhtis samuti tähelepanu, et täna on viimane päev sõlmida elektrileping uueks aastaks algusega 1. jaanuarist neil tarbijatel, kelle üheaastased lepingud kaotavad aasta lõpus kehtivuse. “Elektrilepingut peaksid tarbijad avatud turu eelisena saama vahetada iga kuu, kuigi esimese aasta praktika näitab, et see protsess võib venida kuni kahe kuu pikkuseks,” täpsustas Tamm.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles