Puhkav postitöötaja sulgeb ukse

Teet Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavassaare postkontori uksele pandi eile põhjalikum teade.
Lavassaare postkontori uksele pandi eile põhjalikum teade. Foto: Ants Liigus

Väiksemad Pärnumaa postkontorid on tänavu suvepuhkuste tõttu paari nädala kaupa suletud, kuid inimestel on võimalik endale kirjakandja tasuta koju tellida.


Are, Lavassaare ja muude väikepostkontorite piirkonna elanikud said Eesti Posti kavatsustest teada nädalapäevad tagasi, kui mai teise poole sulgemisteated postkontorite ustele riputati. Are vallavanema Jaanus Männiku initsiatiivil arutasid olukorda üleeile Pärnumaa omavalitsusjuhid, kes kohtusid Eesti Posti jaevõrgu juhi Sirli Seliovi ja Pärnu piirkondliku postkontori juhataja Virgi Visnapuuga.

Mais on kinni neli postkontorit

Küsimusele, mitu Pärnumaa postkontorit suvepuhkuste tõttu ajutiselt kinni võidakse panna, vastas Visnapuu eile õhtul, et täpset numbrit ei tahaks ta öelda. "Töötame selle kallal, et asendajaid leida," põhjendas ta.

Omavalitsusjuhtidele jäi mulje, et ajutine sulgemine puudutab rohkem kui poolt Pärnumaa 27 postkontorist. Visnapuu nimetas sellist arvamust ülepaisutatuks, pidades ligikaudseks suurusjärguks kümmet postkontorit.

Männiku sõnutsi soovitasid Eesti Posti töötajad infot otsida ettevõtte veebiküljelt.

Paraku oli seal eile kirjas üksnes see, et Are postkontor on 14.-27., Lavassaare postkontor 17.-31., Lindi postkontor 24.-31. ja Lõpe postkontor 17.-31. maini suletud. "Otsus, kas postkontor suletakse või mitte, tulebki viimasel hetkel," selgitas Eesti Posti postiteenuste divisjoni juht Jaan Vainult.

"Nemad riputavad info koduleheküljele ja meie saame rahvalt koosa," rääkis Männik. "Monopoolne Eesti Post ei suvatse isegi kliente informeerida, mis neil kavas on."

Lavassaare vallavanema Ene Tähe jutu järgi tuleb inimene, kiri näpus, ning tahab marki ja ümbrikku osta. Postkontori uksel asuv silt annab teada üksnes seda, et Lavassaare postkontor on 17.-31. maini suletud. Edasi astub elanik vallamajja sisse palvega, et järsku saavad vallaametnikud talle Pärnust marke osta.

Eesti Posti postiteenuste divisjoni juht Jaan Vainult ütles, et ta saab vallajuhtide pahameelest aru, sest Eesti Posti poolne teavitamine on olnud puudulik. "Muudame sildid ära. Seal peab olema kirjas, kuhu helistada ja millised on muud võimalused postiteenuse saamiseks," lubas ta.

Eesti Posti kommunikatsioonijuht Inge Suder saatis eile toimetusse näidisteate, mille vastu senised sildid välja vahetatakse. Are postkontori kohta koostatud teates informeeritakse, millal on Are postkontor suletud, kus asub ja millal on avatud Pärnu-Jaagupi postkontor ning kuidas omale kirjakandja tasuta koju tellida.

Kirjakandja tuleb koju

Inimesed ja ettevõtted, kes elavad maapiirkonnas lähimast postkontorist üle viie kilomeetri kaugusel, võivad esmaspäevast laupäevani 9-18 telefoninumbril 1661 helistades või aadressil info@post.ee elektronkirja saates kirjakandja koju tellida.

Postiljon tuleb, kui tahate kirja, postipakki või rahakaarti saata, ajalehti või ajakirju tellida, makseid teostada, postimaksevahendeid osta ning pensioni või muid sotsiaaltoetusi kätte saada.

Visnapuu soovitas kõikvõimalike soovide puhul suhelda kirjakandjaga, kes käib igal pool ühel ja samal ajal. "Kõige rohkem vajatakse maal postipanga teenuseid. Inimesed tahavad makse maksta ja sularaha saada," rääkis ta.

Suder palus vabandust, et tänasest ajutiselt suletava Are postkontori teade ettenähtud kahe nädala asemel ainult nädal varem välja pandi, ja kinnitas, et vallalehtedes jätkatakse info edastamist.

Vainult rääkis, et otsus, kas konkreetne postkontor sulgeda, langetatakse viimasel hetkel. Eesti Post lähtub sellest, kui suur nõudlus kuskil postiteenuse järele on, milline on tulude-kulude suhe ja kas konkreetsesse postkontorisse on võimalik asendajat leida. Samal ajal otsitakse koostööpartnereid, näiteks kauplusi, mis oleksid valmis postitarbeid müüma.

Visnapuu jutu järgi peab puhkuseasendaja oskama kasutada SEB Postipanga teenust ning tundma posti- ja pangaseadusi. "Kirjakandjate töömaht suureneb, aasta ringi nii töötada ei tahaks," vastas ta küsimusele, miks väiksemaid postkontoreid aasta läbi postiljonidega ei asendata.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles