Pärnus tähistati Koidula juubelit

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üleriigiline etlejate konkurss „Koidulauliku valgel“ tõi eilsel Lydia Koidula 170. sünniaastapäeval (vana kalendri järgi) Pärnusse luulelugejaid mitmest Eesti maakonnast.

Õhtuhämaruses taaselustati Koidula pargis 1960. aastatest pärinev Koidula gümnaasiumi õpilaste tõrvikutega rongkäigu ja miitingu traditsioon, loeti Koidula luulet, esines segakoor, sõnavõttudega esinesid koolidirektor Indrek Kaldo, poetess Leelo Tungal ja Koidula muuseumi juhataja Elmar Trink. Mälestuspäev tipnes piduliku õhtuga Koidula muuseumis, kus autasustati esseevõistluse ”Elav Koidula” võitjaid.

Juba 17. korda Koidula muuseumis aset leidnud etlemisvõistlus toob kuulajate ja žürii ette Lydia Koidula kõrval alati veel ühe autori, kelleks sel aastal oli Leelo Tungal. Luulelugejaid hinnati nooremas ja vanemas vanuseastmes: nooremas võitis esikoha ja pälvis eripreemiagi Uku Pokk Orissaare gümnaasiumist. Vanema vanuseastme esikoha ja üldvõidu viis koju Maarja Kivisild Tapa gümnaasiumist.

Peapreemia võitnud essee ”Koidula, kes seisab kõrgel” autoriks osutus tunnustatud pedagoog Maaja Hage, kes on pälvinud 2010. aastal Johann Voldemar Jannseni nimelise kultuuripreemiagi. Eripreemia väärilisteks tunnistati Marri Rikkeni, Sarah Säravi ja Kadri Sauli esseed, kus arutleti, milles väljendub Koidula pärand tänapäeval, meie igapäevaelus.

Piduõhtu Koidula muuseumis lõpetas dokumentaalnäidend ”Viru laulik ja Koidula” ning juubelisündmused jätkuvad seal teisipäeval poetess Kristiina Ehini ja muusik Silver Sepa esinemisega.

Koidula gümnaasium aga peab Koidulale pühendatud aupäevi 20. detsembrini: peale rongkäigu taaselustamise võisteldi ligemale 40aastase ajalooga sõpruskohtumisel naaberkooli ühisgümnaasiumiga teadmistes, tulemas on klassidevahelised kultuuriviktoriinid, heategevuslik jõululaat ja peod. Aupäevad tipnevad aktusega 20. detsembril.

Pärnu oli Lydia Emilie Florentine Jannseni (24. (12.) detsember 1843 – 11. august (30. juuli) 1886) kodulinn 13 aastat, 1850–1863. Siin sirgus ta neiuks, siin on tänini säilinud tema kodumaja-muuseum ja Koidula pargis kõrgub kaunis ausammas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles