Maikuu magustoidud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleküpsetatud juust prantsuse moodi.
Üleküpsetatud juust prantsuse moodi. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Hea magustoit on iga lõuna- ja õhtusöögi krooniks. Olgu see kerge puuviljasalat või kaunilt serveeritud jäätis, aga magustoidu kui söögikorda lõpetava käigu sisuline mõte jääb samaks: meeldiva maitseelamusega aidata organismil alustada rikkaliku põhiroa seedimist.
 

Magustoidu võõrapärasem nimetus dessert on pärit vanast prantsuse sõnast desservir, mis tõlkes tähendab laua koristamist. Läänemaailmas on magusroa serveerimine söögikorra lõpetamiseks ajalooliselt üpris noor nähtus.

Esimesed magusad küpsised arvatakse olevat pärit 17. sajandi Pärsiast, kuni 19. sajandi keskpaigani oli magustoit ainult aristokraatide privileeg. Suhkrutööstuse arenedes toodeti suhkrut rohkem ja odavamalt ning seeläbi kogusid mitmesugused desserdid populaarsust ka teistes ühiskonnakihtides.

Siiski on mitmeid kultuure, kus magustoitu ei serveerita söögikorra viimase käiguna. Üheks põhjuseks on magususe lisamine põhiroale, nagu see on sageli omane Hiina köögile. Teisalt tuuakse seal magustoit lauale eraldi või eriliste sündmuste puhul, sageli on dessert eraldi toit või suupiste põhiroa asemel. Jaapanis aga serveeritakse pärast traditsioonilist lõunasööki väike magus amps ainult naistele!

Tänapäeval, kui poest on võimalik osta erinevaid kohupiima- ja jogurtimagustoite, küpsiseid-kooke, jäätiseid ja valmisdesserte, ei tohiks perenaine kunagi jääda hätta sobiva magusa leidmisega. Küll aga kaalub omatehtu üles ostetud maiuse. Pakume teile siinkohal välja lihtsad retseptid, soovime põnevat katsetamist ja maiast maikuud!

*

Magus röstitud rukkileib, moos ja kohupiima-vahukoorekreem – oma lihtsuse juures ülimaitsev ja kaunis magustoit, mida sobib serveerida nii ühes suures kausis korraga kui igale sööjale oma portsjonina.

Taani talutüdruk
4–6 sööjale

200 g riivleiba
4 sl suhkrut
2 sl vanillsuhkrut
300 g vanillikohupiimakreemi
2 dl vahukoort
2-3 dl paksemat ja hapukat moosi (pohla-, vaarikamoosi)
pisut kaneeli pealeraputamiseks
(2-3 sl müslit)

Valmistamine
Rösti riivleiba pannil koos 2 sl suhkruga. Sega hoolega ja jälgi, et leivapuru pannil kõrbema ei hakkaks. Tõsta puru kuumalt pannilt ära ja jäta jahtuma.

Vahusta nüüd vahukoor tugevaks vahuks, lisa kohupiimakreem ja mõlemad suhkrud.

Magustoidu võid valmistada ühte suuremasse kaussi või teha igale sööjale oma portsjoni. Kasuta võimaluse korral läbipaistvaid anumaid, et roa kirevus kenasti näha jääks. Tee kihid järgmiselt: põhja kohupiimavaht, sellele leivapuru ja peale moos. Tee kõiki kihte vähemalt kaks, jäta kõige peale paar lusikatäit kohupiimavahtu. Kaunista sõrmeotsatäie kaneeli ja soovi korral ka müslipuruga.

*

Selle retsepti tõin kaasa eelmisel suvel Norrast sugulaste pulmast. Lihtne küpsisemagustoit maitseb meie perele sedavõrd hästi, et ei ole viimase aasta jooksul puudunud üheltki peolaualt. Kuna roog on üpris toitev, jätkub sellest kogusest muretult vähemalt 10–12 sööjale.

Norra kook
10–12 sööjale

2 pakki Domino küpsiseid (a 175 g)
1 pakk Selga šokolaadiküpsiseid (180 g)
100 g võid
2,5 dl tuhksuhkrut
400 g toasooja maitsestamata toorjuustu (Philadelphia)
3 dl vahukoort
2 sl suhkrut
1 tops kakaopudingut (Tere, 250 g)

Valmistamine
Purusta köögikombainis kõik küpsised. Tõsta veerand purust kaunistamise jaoks kõrvale. Ülejäänud küpsisepuru sega kokku sulatatud võiga. Suru saadud tainas koogivormi põhja (sobib nii ümmargune kui kandiline vorm).

Hõõru toasoe toorjuust ja tuhksuhkur kreemjaks massiks. Vahusta vahukoor 2 sl suhkruga ja ühenda 2/3 vahust toorjuustukreemiga. Määri toorjuustu-vahukooresegu küpsisepõhjale ja kata see lusikahaaval tõstes kakaopudinguga. Tõsta nüüd kook vähemalt üheks tunniks, võimaluse korral umbes kolmeks tunniks külmkappi maitsestuma. Enne serveerimist kata kook ülejäänud vahukoorega ning raputa peale ka ülejäänud küpsisepuru.

*

Kuigi prantslaste magustoidurepertuaar on eriti rikkalik, ei ole prantslased ise suured desserdisööjad. Ehtsad prantsuse magustoidud on elegantsed ja nende valmistamine nõuab teatavat vilumust. Küllap seetõttu on paljud prantsuse köögi desserdid levinud lihtsamal kujul ka mujal maailmas. Nõnda valisingi viimaseks hõrgutiseks retsepti küll ehk eestlaste seas mitte nii levinud, aga sellegipoolest imemaitsva, küpsetatud ja meega ülevalatud prantsusepärase juustumaiuse valmistamiseks.

Üleküpsetatud juust prantsuse moodi
4 sööjale

2 tk (a 125 g) Brie või Camemberti juustu
100 g kuivatatud puuvilju (viigimarjad, aprikoosid, datlid, rosinad)
1 dl pähklisegu (Kreeka, India pähklid, mandlid)
4 sl vedelat mett

Valmistamine
Kõigepealt soojenda ahi 200˚-ni. Kuni ahi soojeneb, jõuad pähklid kuumal pannil kergelt läbi kuumutada ja kuivatatud puuviljad väikesteks tükkideks lõigata.

Lõika külmkapist võetud juustukettad lapiti pooleks, nii et saad kokku 4 tükki. Tõsta juustupoolikud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kuumuta ahjus 2-3 minutit, kuni juustu lõikepind hakkab kergelt sulama. Tõsta nüüd juustutükid ahjust ja libista küpsetuspaberilt siledapõhjalisele taldrikule.

Jaga röstitud pähklid ja puuviljatükid juustupoolikutele ja nirista peale mesi. Serveeri hõrgutist kohe!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles