Magustoidu võõrapärasem nimetus dessert on pärit vanast prantsuse sõnast desservir, mis tõlkes tähendab laua koristamist. Läänemaailmas on magusroa serveerimine söögikorra lõpetamiseks ajalooliselt üpris noor nähtus.
Esimesed magusad küpsised arvatakse olevat pärit 17. sajandi Pärsiast, kuni 19. sajandi keskpaigani oli magustoit ainult aristokraatide privileeg. Suhkrutööstuse arenedes toodeti suhkrut rohkem ja odavamalt ning seeläbi kogusid mitmesugused desserdid populaarsust ka teistes ühiskonnakihtides.
Siiski on mitmeid kultuure, kus magustoitu ei serveerita söögikorra viimase käiguna. Üheks põhjuseks on magususe lisamine põhiroale, nagu see on sageli omane Hiina köögile. Teisalt tuuakse seal magustoit lauale eraldi või eriliste sündmuste puhul, sageli on dessert eraldi toit või suupiste põhiroa asemel. Jaapanis aga serveeritakse pärast traditsioonilist lõunasööki väike magus amps ainult naistele!
Tänapäeval, kui poest on võimalik osta erinevaid kohupiima- ja jogurtimagustoite, küpsiseid-kooke, jäätiseid ja valmisdesserte, ei tohiks perenaine kunagi jääda hätta sobiva magusa leidmisega. Küll aga kaalub omatehtu üles ostetud maiuse. Pakume teile siinkohal välja lihtsad retseptid, soovime põnevat katsetamist ja maiast maikuud!
Magus röstitud rukkileib, moos ja kohupiima-vahukoorekreem – oma lihtsuse juures ülimaitsev ja kaunis magustoit, mida sobib serveerida nii ühes suures kausis korraga kui igale sööjale oma portsjonina.
Taani talutüdruk
4–6 sööjale
200 g riivleiba
4 sl suhkrut
2 sl vanillsuhkrut
300 g vanillikohupiimakreemi
2 dl vahukoort
2-3 dl paksemat ja hapukat moosi (pohla-, vaarikamoosi)
pisut kaneeli pealeraputamiseks
(2-3 sl müslit)