President tutvus raketiteadusega

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe suurõppus "Kevadtorm".
Kaitseväe suurõppus "Kevadtorm". Foto: Ants Liigus

Kaks nädalat Pärnu- ja Viljandimaal möllanud “Kevadtorm”, Eesti kaitseväe suurim maaväeõppus, võttis eilseks veidi tuure maha, et sõdurid ja ohvitserid saaksid end homme algavaks õppuste otsustavaks faasiks ette valmistada.


Siiski oli eile üks õppuse tähtsamaid päevi, sest lahingute tallermaad külastas riigikaitse kõrgeim juht president Toomas Hendrik Ilves. Kilingi-Nõmme lähedal metsa peitunud staabikompanii juhtimiskeskuse juures reipalt soomukist välja hüpanud Ilvesele on juba traditsiooniks saanud “Kevadtorm” oma silmaga üle vaadata. Seekordsed õppused on aga temalegi varasematest mõnevõrra teistsugused: osaleb ju tema poeg Luukas Kristjan Ilves õhutõrjerühma koosseisus.

“On meeldiv küll, kui sa juhuslikult lähed staabitelki ja seal äkki tunned ära, et maskeeringu taga peitub su enda poeg. Aga ega see ole perekonna üritus, ta täidab oma kohustusi,” hoidus Ilves perekondlikku nüanssi üle tähtsustamast.

Ühtlasi kasutas president juhust ja võttis istet õhutõrjesüsteemi Mistral laskuritoolil, vaadates end piiranud ajakirjanikke läbi sihiku. Et Mistrali rakett maksab miljon krooni, pidi ta tahes-tahtmata esitama küsimuse: mis saab juhul, kui sõjaolukorras kõik raketid otsa peaksid saama? “Siis tuleb jalga lasta, mis teha,” nentis presidenti saatnud kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots. Sõjakalt, pidades ilmselt silmas, et siis tuleb vaenlast jalga lasta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles