Jõuluaeg tuleb must ja soe

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi
Viimsi Foto: Küllike Rooväli

Ilmad on detsembrikuu lõpuni hästi muutlikud ja heitlikud, suure tõenäosusega tulevad meil ka mustad ja soojad jõulud.

«Selline heitlik ilm tuleneb Atlandi endisest väga aktiivsest tegevusest,» rääkis ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak Postimehele. Edelast saabuv õhuvool soosib Atlandi ookeani soojade vete kohalt sooja õhu tulekut üha põhja poole, samas kui Ameerika ja Göönimaa vahelt tuleb järjest külma õhku lõuna poole. Need kaks tegurit ongi põhilised, mis soosivad Atlandil ägedat tsüklonaalset tegevust, mis ei rahune kuidagi maha, vaid tekib üha uusi osatsükloneid, mis tulevad edasi Norra merele ja sealt edasi itta.

«Praegu küll ei näi veel olevat Briti saartel sellist võimsat antitsükloni kujunemist, mis tavaliselt blokeerivad Atlandi tsüklonite tuleku põhjaossa. Siis saaks ilm rahuneda ja põhja poolt külm arktiline õhk tulla ka Läänemere äärde. Aga praegu ei ole mingit šanssi, et õhuvool põhjakaarde üldse saaks pöörduda. Kui ka lühiajaliselt ilm rahuneb ja jahedaks läheb, siis see ei pea napilt kahte päevagi vastu,» ütles Paljak.

Paljaku sõnul on selliseid ilmu detsembrikuus varasematelgi aastatel olnud. «Tegelikult on väga sagedane, et detsembris väga ägedad tsüklonid liiguvad üle Põhja-Euroopa, eriti on see olnud nii tihti viimastel aastatel ja aastakümnetel. Detsembrikuu on kujunenud tihti väga tormiseks, ka statistika näitab protsentuaalselt kõige enam tormiseid päevi just detsembrikuus. Atlandi ookean on veel sügiseselt soe ja sealt tuleb sooja õhku.»

Praeguse prognoosi järgi sajab ööl vastu jõululaupäeva põhiliselt lörtsi. «24. detsembri õhtuks võib aga juba uus soe kohale jõuda,» ütles sünoptik.

Samas võib niisuguste kiirete protsesside korral prognoos nihkesse sattuda isegi ööpäeva võrra. «Kui siis tuleb väike kõrgrõhuhari tuleb 24. detsembri õhtuks, siis võib õhutemperatuur 0 lähedale langeda, aga praegune pilt suurema tõenäosusega lubab plusskraade, suhteliselt tuulist ja pigem vihmaga ilma.»

Nädalaprognoosi järgi peaks homne ilm olema enamasti sajuta, õhutemperatuur on öösel -1..+2, päeval 0..+3 kraadi.

Neljapäeval tuul tugevneb ja siin-seal hakkab sadama veidi lörtsi ja vihma, sisemaal ka lund. Õhutemperatuur on öösel -3..+2, päeval -1..+3 kraadi. Sarnane on ilm ka reedel.

Laupäeval hakkab tuul Läänemere ääres väga tugevaks paisuma, puhanguid on rannikul üle 20 m/s - Saaremaa ja Hiiumaa rannikualadel ning Liivi lahel tõenäosusegs 75 protsenti, mandri lääne- ja looderannikul tõenäosusega kuni 50 protsenti. Tihedam sajuala jõuab õhtuks, sajab enamasti vihma, sekka võib ka lörtsi tulla. Õhutemperatuur on öösel 0..+3, päeval +2..+5 kraadi.

Pühapäeval jõuab tuul öösel vaid lühiajaliselt veidi nõrgeneda ning paisub päeval uuesti väga tugevaks. Ka esmaspäeva öösel liigub madalrõhkkond üle Soome ja selle lõunaservas on Eesti ilm ikka väga tugeva edelatuulega, vahete-vahel sajab lörtsi ja vihma.

Jõululaupäeval (24. detsembril) liigub üle Eesti madalrõhulohk. Sajab lörtsi ja vihma. Puhub tugev edela- ja lõunatuul. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+4 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles