Esimene jõulupüha tõi uued soojarekordid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Soe ilm tõi ilmateenistuste andmetel ka mõned uued esimese jõulupüha maksimaalse õhutemperatuuri rekordid.

Tallinnas sai verivärskeks soojarekordiks +5,2 kraadi, Pärnus +5,9 ja Tartus +6,1 kraadi, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmateates.

Detsembrikuu absoluutsetest maksimaalsetest õhutemperatuuridest jäävad need aga siiski tükkmaad maha. Viimased pärinevad mitte väga kaugest minevikust - aastast 2006 ja siis mõõdeti Pärnus 10,3, Tallinnas 10,9 ja Tartus 11,5 kraadi sooja.

Suuri ümberkorraldusi ilmapildis ei toimu ka aasta viimasel nädalavahetusel. Täna Saksamaa-Poola piirilt Stockholmi lähistele jõudev väike osatsüklon liigub edasi põhja-kirde suunas ning katab meid oma sooja ja niiske idatiivaga.

Laupäeval-pühapäeval laieneb Baltimaade kohale Briti saartelt üle Norra mere Skandinaavia põhjatipu suunas tüüriva ulatusliku madalrõhuala lõunapoolne külg. Ilm Eestis püsib jätkuvalt vihmane, mõõdukalt tugeva lõuna- ja edelatuulega ning positiivse õhutemperatuuriga.

Uue nädala alguses liigub tsüklon edasi üle Koola poolsaare itta ja selle järel hakkab õhurõhk Läänemere ääres tõusma. Esmaspäeval annab kaugenev madalrõhkkond endast märku veel vihma ja puhangulise tuulega, teisipäeval laieneb Baltimaade kohale aga kõrgrõhkkonna põhjaserv. Suurem soe tõrjutakse Peipsi taha, kuid õhutemperatuur püsib siiski nõrgas plussis. Tuul võtab suurema hoo maha ja saju võimalus on väike.

Uue aasta esimeste päevade ilmakaardid on vasturääkivad. Osad ilmamudelid pakuvad Eesti jaoks järjekordse sooja saabumist, teised kõnelevad vastupidiselt ilma külmenemisest. Kumb tõeks osutub, näitab aga aeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles