Haapsalu sallide näitus pakub pärnakatele silmailu

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu sall.
Haapsalu sall. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Pärnus Villa Artises on avatud näitus legendaarsest Haapsalu sallist, vaadata on üheksa eri koekirjaga salli koos selgitustega nende juures ja on neidki salle, mida saab osta.

“Pitsilisi Haapsalu rätte ja salle tuntakse Haapsalu sümbolina nii nagu Valget Daami, piiskopilinnust ja meremuda,” ütles Viivika Orula Villa Artisest, kes pühendas selle näituse oma Läänemaalt pärit tädidele ja onudele.

Kirjanik Aidi Vallik kirjutab, et Haapsalus on väga palju õhku ja õrnust. Majad on madalad ja väikesed ning puude roheline lehestik koob katuste kohale oma rohelist pitsi. Ja peaaegu alati on Haapsalus tuul. Sall ei saanud tulla päris tühjale kohale, niisama, sündida tühisest ...

Legendi järgi kingiti kord Vene keisrinnale imepeen sall, mis oli pakitud Kreeka pähkli koore sisse. Kui sall lahti võeti, kattis see daami üleni. Tõelise Haapsalu salli saab tõmmata läbi sõrmuse.

Orula ütlust mööda on Villa Artises müügil ka korduvtiraažna välja antud esinduslik raamat “Haapsalu sall”, mis sai möödunud aastal Läänemaa kultuuripärli tiitli. Albumis on nii salli ajalugu, kaunid fotod, legendid kui koekirjad ja õpetused salli kudumiseks. Raamatu esimene tiraaž müüdi läbi väga kiiresti, ingliskeelne väljaanne troonis aga Ameerika käsitööraamatute edetabeli 50 hinnatuma hulgas.

Läänemaa käsitööliste ühenduse koostatud näitus õrnast, ilusast ja väge täis Haapsalu sallist jääb Pärnus Adamsoni 1 asuvas Villa Artises vaadata juunikuu lõpuni tööpäeviti 11-17.

Huvi korral on Haapsalu sallimeistrid valmis korraldama Pärnus Haapsalu saali kudumise algkoolituse, mis kestab vähemalt neli tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles