Juhtkiri: Uus jää, vanad ohud

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu kandi tuntud kõnekäänd ütleb, et kui jää kannab kajakat, kannab see kalameestki. Selles ütluses peitub omajagu fantaasiarikast tõde, sest kui esimese jääkirme tekkides tirgutajad jõele kolivad, mõtleb alalhoidlikum vaatleja tõepoolest, kuidas nad seal küll püsivad. Päris karmi pakast pole tänavune talv veel toonud, kuid mõne ööpäeva vältel on termomeetrinäit alla kümne miinuskraadi siiski langenud. Pärnu jõgi on jääkaane küll peale saanud, aga eriti tugevaks seda veel nimetada ei saa. Esimesi kalastajaid on sellel seevastu juba näha.

Ju käib väike adrenaliinilaks kirgliku kalamehe elu juurde ja on isegi öeldud, et tõeline kalamees käib vähemalt korra oma karjääri jooksul läbi jää. Samal ajal ei poolda ükski mõtlev tirgutaja päris uisapäisa jääle ronimist, sest ei ole vaja just teadlane olla, adumaks, et tegelikult on kajakas kergem kui kalamees, kelle lennuoskus jääb samuti lindude omale alla.

Keskkonnaagentuuri peaspetsialist-hüdroloog Ene Randpuu ütles ajalehele Sakala, et varem levinud seisukoha järgi peeti värskelt tekkinud jääd inimesele ohutuks alates seitsmest sentimeetrist, nüüd on seda piiri suurendatud kümnele sentimeetrile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles