Filharmoonia toob lavale Endla laulvad näitlejad

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihtsaid ja siiraid laule esitavad Endla näitlejad Karin Tammaru ja Sepo Seeman ning Pärnu linnaorkester.
Lihtsaid ja siiraid laule esitavad Endla näitlejad Karin Tammaru ja Sepo Seeman ning Pärnu linnaorkester. Foto: Indrek Aija

Pühapäeval kell 17 Pärnu kontserdimajas algaval Pärnu filharmoonia hooaja lõppkontserdil „Rändavad laulud” kõlavad helilooja Tauno Aintsi ja lavastaja Madis Kalmeti ühisloomena sündinud laulud.

Kammerorkestrile, väntorelile ja kahele näitlejale komponeeritud teose esmaettekanne oli tänavu märtsis toimunud „Eesti muusika päevade festivalil”, kus laulutsükkel nii publiku kui kriitikute heakskiidu pälvis. Pärnakate ette jõuab kava „Rändavad laulud” esimest korda.

Leierkastimehe laulud

Kalmeti sõnadele valminud teost on Aints iseloomustanud kui tervikteost, mis koosneb eraldi lauludest. “Pealkiri on mulle endale üsna mitmetähenduslik: muusika peab olema liikuvuses, kõlama. Muusikud rändavad ühest paigast teise ja leierkastilgi on rattad all, et seda saaks ühest kohast teise toimetada. Kolmas tahk on laulude ideed: need on sügavad ja ajatud, mis siis eri kujul materialiseeruvad,” rääkis viiside looja.

 „Rändavate laulude” lugu algas mitu aastat tagasi. Kalmeti sõnutsi on omapärases laulukogumikus ühendatud tänavamuusika traditsioon ja vorm klassikalise sümfoonilisusega. „Lihtsad ja siirad laulud, mis on põnevalt komponeeritud ja mida esitavad üheskoos näitlejad-rändmuusikud ja sümfooniaorkester. Ühe soolopillina kõlab kontserdil ehtne ja ehe leierkast,” tutvustas Kalmet.

“2003. aastal lavastasin Endla teatris Charles Dickensi „Kilk koldel”, millele muusika kirjutas Tauno Aints. Etenduses oli mõni laul, mida esitas lavastuse läbiv tegelane - rändmuusikust jutustaja. Need leierkastimehe laulud liitsid lavastuses argise ja igavikulise mõjusaks tervikuks,” kõneles Kalmet tänavu märtsis Eesti muusika päevadel lavale jõudnud laulutsüklist.

„Läks mööda aastaid, kui Taunole meenusid need paar laulu, tal tekkis idee seda materjali laiendada ning teha iseseisev laulutsükkel. Nii sai meie koostöö jätku ja me nimetasime neid laule alguses tinglikult rändmuusiku lauludeks,” lisas Kalmet.

Laulvad näitlejad

Leierkasti mängib kontserdil Risto Lehiste, laulavad Sepo Seeman ja Karin Tammaru, Pärnu linnaorkestrit juhatab Mihhail Gerts. Valgusseade eest seisavad head Margus Vaigur ja Rene Liivamägi.

Pärnu filharmoonia hooaja lõppkontserdil kõlab veel Wolfgang Amadeus Mozarti sümfoonia nr 36, mis on tuntud kui Linzi sümfoonia. Geeniusest helilooja kirjutas teose reisil Linzi-nimelises Austria linnakeses ja sümfoonia valmis nelja päevaga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles