President tutvus kagu- ja lõunapiiriga

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas-Hendrik Ilves külastamas Eesti-Läti piirivalve kontaktpunkti Valka linnas
President Toomas-Hendrik Ilves külastamas Eesti-Läti piirivalve kontaktpunkti Valka linnas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

President Ilves tutvus esmaspäeval, 31. mail Eesti kagu- ja lõunapiiriga.
 

"Eesti piirivalvel lasub kahekordne vastutus - kaitsta Euroopa Liidu välispiiri ning hoida Schengeni ühtne viisaruum puhas näiteks illegaalsetest põgenikest või rahvusvaheliste autovaraste ja salakaubavedajate liikumisest," ütles president Toomas Hendrik Ilves, kes tutvub täna ja homme piiri valvamisega Eesti kagu-, lõuna- ja läänepiiril.

Riigipea külastas täna Värska kordonit, tutvus piiri valvamisega Kulje lahel ja Lämmijärvel, samuti Võmmorskis, käis Koidula raudteepiiripunktis, mis peab valmima järgmisel suvel ja muutuma ka Riia-Peterburi rongiliikluse transiitsõlmeks, külastas Eesti-Läti piirivalve kontaktpunkti Valka linnas ning kapten Rain Kuus tutvustas talle piirivalve valmidusüksuse tegevust, mis on suuresti suunatud illegaalse migratsiooni tõkestamisele.

President Ilves tunnustas piiri kaitsvate ametnike professionaalsust ja pühendumust: "Siin pole oluline, kas te kannate rohelist või sinist mundrit, sest tähtis on, et igaüks teist teenib Eesti riiki."

Riigipea avaldas lootust, et kodakondsus- ja migratsiooni-, piirivalve- ning politseiametite hiljutine ühendamine tähendab ka kõigi nende ametkondade tugevuste liitmist ning see suurendab turvalist nii piiril kui ka riigi sees.

"Küll aga on selge, et ühendametkond saab ühiskonnale ja ka enda inimestele maksimaalselt edukas olla vaid siis, kui osatakse hoida piirivalve, politsei ja
kodakondsusameti seniseid tugevaid väärtusi ning traditsioone," lisas president Ilves.

Riigipea rõhutas rahvusvahelise koostöö olulisust Eesti, Läti ja Vene piirivalve- ja politseiasutuste vahel.

"Seda on tarvis nii Euroopa Liidu välispiiri kaitsmisel kui ka Schengeni viisaruumi laienemise järel Balti riikide omavaheliste piiride igapäevasest valvamisest loobumise järel tekkinud ühtse ruumi turvamisel," sõnas president Ilves. "Mul on heameel saada kinnitust, et Eesti piirivalvurite töised kontaktid Läti ja Venemaa kolleegidega on tihedad ja asjalikud ning koostöö tulemuseks on mitmed edukad operatsioonid ka ebaseaduslike põgenike ja nende ülevedajate tabamiseks."

Homme tutvub riigipea Pärnus Eesti läänepiiriga.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles