Raeküla koolis oli teistmoodi koolitund

, klassiõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla kooli viiendikud Reiu veetöötlusjaamas.
Raeküla kooli viiendikud Reiu veetöötlusjaamas. Foto: Erakogu

Raeküla kooli 5.b klassi lastele meeldivad väga koolitunnid, mis ei toimu ainult klassiruumi seinte vahel.

Meie kooli asukoht on suurepärane loodustundide pidamiseks. Sedakorda oli 5. klassi huviorbiidis tarbevesi, mis on enesestmõistetav osa meie elust. Kuid kust tema teekond meieni alguse saab? Seda käisid lapsed kaemas Reiu veetöötlusjaamas. Väike jalutuskäik ja olimegi oma uues õppekohas.

Väliselt kivised ruumid ei äratanud eriti usaldust, sest lastele tundus arusaamatu, kuidas see vesi sinna mahub.

Lahke veetöötlusjaama pererahvas võttis uudishimutsejad vastu. Nüüd said lapsed teada, et vesi neis hoonetes on pidevas ringluses. Vee tee meieni algab Vaskräämast, kust pumbad toovad sügavustest vee maa peale. Hiigelpumbad liigutavad lugematul hulgal liitreid vett puhastussüsteemis ja sealt edasi meie kodudesse, koolidesse, ettevõtetesse. Lapsed uudistasid veepuhastussüsteeme ja said teada, et kõige tähtsamad on liivafiltrid. Kõiki pani imestama, et vee puhastamisel eraldub väävlilõhnaline gaas. Kummalisena tundus lastele mõte sellestki, et linna all on torude rägastik, mis viib vee kõikjale.

„Pärnus on hea ja puhas vesi, sest meie tarvitame põhjavett,“ tutvustas meile majajuht. Kui kõigi küsimused olid saanud vastused, said lapsed üllatuskingiks Pärnu Vee logoga joogipudelid, mis täideti otsekohe värske kraaniveega. Oi, kui hea see maitses!

Tarbevee puhastamine nähtud, tekkis meil tagasiteel mõte, et peab nägema reovee puhastamistki. Mõeldud, tehtud. „Järgmise tunni peamegi seal,“ panime plaanid kohe paika.

Suur tänu, Pärnu Vesi, et võimaldasite külla tulla!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles